Deseci zatočenih pobjegli iz zatvora ISIL-a

Borci ISIL-a su u Al-Babu uveli stanje visoke pripravnosti (Al Jazeera)

Najmanje 95 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora na sjeveru Sirije, kojim upravljaju borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopštio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), navodeći da je među pobjeglima i tridesetak kurdskih boraca.

Zatvor se nalazi u gradu Al-Bab, blizu 30 kilometara južno od turske granice, prenio je Reuters.

ISIL kontroliše veće područje na sjeveru Sirije, gdje vodi svoje zatvore, sudove i druge institucije samoproglašenog halifata, a koji obuhvata i neka područja Iraka.

Među stotinjak ljudi koji su pobjegli iz zatvora ISIL-a su, osim kurdskih boraca, i sirijski civili i članovi islamskih bataljona koji se protive radikalnosti ISIL-a, naveo je Opservatorij, sa sjedištem u Londonu.

Borbe i unutar ISIL-a

Borci ISIL-a su u Al-Babu uveli stanje visoke pripravnosti i razglasom pozivaju građane da uhvate pobjegle iz zatvora, saopšteno je iz SOHR-a.

Kako se dodaje, mjesto je i tokom vikenda bilo poprište borbi između samih boraca ISIL-a, kada je nekoliko njih, koji su bili zatočeni u drugom zatvoru, pobjeglo i pokušalo preći granicu s Turskom.

Grupa koja je pobjegla uključivala je uglavnom evropske borce. Međutim, drugi članovi ISIL-a zaustavili su ih i ubili najmanje njih devetoro, navodi SOHR.

Izvor: Agencije