Deseci žrtava u napadu na jemenski grad

Pokret Husi preuzeo je vlast u Jemenu i izdao ustavnu deklaraciju (EPA)

Reporter Al Jazeere javlja da je najmanje dvadeset pripadnika naoružane grupe Husi ubijeno je ili ranjeno u gradu Rada, u sukobima sa pripadnicima plemena koji su uslijedili nakon što su pobunjenici osvojili grad Baydu, sjedištu istoimene oblasti u centralnom dijelu Jemena.

Borci jemenskih plemena zarobili su trojicu pripadnika pokreta Husi u gradu Rada, koji pripada oblasti Bayda.

Istovremeno, borci pokreta Husi, odjeveni u vojne uniforme i pripadnici vladinih snaga koji su im se pridružili, osvojili grad Baydu bez otpora. Zajedničke vojne patrole su raspoređene na strateškim mjestima u tom gradu.

Lokalni izvori saopćili su da su zajedničke snage ušle u grad uz pomoć mehanizacije i tenkova jemenske vojske, te podršku specijalnih snaga sigurnosti u Radai.

Prodor na jug 

Osvajanje Bayde omogućit će pokretu Husi da uđe u južni dio Jemena, naročito plemenska područja Lahj i Abyan.

Proteklih dana su vođene borbe između Husija, koji su imali podršku vojske, i plemenskih boraca u nekoliko mjesta oblasti Bayda. U gradu Radaa su proteklih mjeseci vođene žestoke borbe.

Bayda je jedna od oblasti koja je odbacila ustavnu deklaraciju koju je izdao pokret Husi u Predsjedničkoj palati u Sani u petak, nakon što su zauzeli sjedište predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija i premijera Khaleda Bahaha.

Vijest o sukobima uslijedila je dan nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da zatvaraju ambasadu u glavnom gradu Jemena, Sani, koja se od prošlog mjeseca nalazi pod kontrolom šiitskih pobunjenika.

Zaposleni u ambasadi SAD-a u Sani su rekli da je američka misija počela sa uklanjanjem dokumenata i oružja i da je osoblje u protekla dva dana počelo da napušta jemensku prijestolnicu.

Izvor: Al Jazeera