Deseci žrtava u zračnom napadu na Dumu

Najmanje 50 osoba je poginulo u u zračnom napadu snaga sirijskog režima na grad Dumu u pokrajini Damask. Spasilačke ekipe nastavljaju s izvlačenjem tijela ispod ruševina. Strahuju kako bi broj poginulih mogao biti veći. Grad je pod kontrolom pobunjenika, zbog čega je već dvije godine izložen opsadi i zračnim napadima snaga Bashara al-Assada.

Snage sirijskog režima nastavljaju s napadima, koje su počeli pre više od četiri godine. Meta je još jednom bio grad Duma, u Istočnoj Guti, u blizini glavnog grada Damaska. Assadove snage su izvele zračni i artiljerijski napad na grad. U intenzivnom bombardiranju i granatiranju poginuli su i povrijeđeni deseci civila, većinom žena i djece.

Četiri stambene zgrade su u potpunosti srušene. Uprkos skromnim mogućnostima, mještani i spasilačke ekipe čine sve što je u nijhovoj moći da spase što je moguće veći broj preživjelih u ruševinama.

 

Stanovnici Dume prethodnih dana nastojali su da ne napuštaju svoje domove, nakon što su snage režima prije nekoliko dana izvele zračni udar na grad u kojem je poginulo više od 110 osoba, a stotine su ranjene. Tek što su završili sa spašavanjem ranjenih i ukopavanjem mrtvih u tom napadu, dogodili su se novi napadi snaga sirijskog režima.

Zračni napadi su izvedeni i na druge gradove i naselja u Istočnoj Guti. I u tim napadima je poginulo nekoliko osoba, a pričinjena je veća materijalna šteta.

Uprkos međunarodnim osudama, Assadove snage nastavljaju sa zračnim udarima na Istočnu Gutu. Situaciju dodatno otežava nedostatak lijekova i medicinske opreme. Osim toga, Assadove snage ne dopuštaju otvaranje humanitarnih koridora putem kojim bi se dopremila humanitarna pomoć potrebna stotinama hiljada stanovnika Istočne Gute.

Izvor: Al Jazeera