Deset egipatskih vojnika poginulo na Sinaju

Sigurnosne snage navele su kako je tokom operacije ubijeno 15 pripadnika ISIL-a, a sedam uhapšeno (Vojska Egipta)

Deset pripadnika egipatskih snaga sigurnosti, uključujući tri oficira vojske ove države, poginulo je u četvrtak u eksplozijama bombi pored puta tokom sigurnosne operacije na problematičnom egipatskom poluotoku Sinaju, kazao je vojni glasnogovornik.

Eksplozije su pogodile vozila snaga sigurnosti tokom racije na grupu povezanu s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Sigurnosne snage navele su kako je tokom operacije ubijeno najmanje 15 pripadnika ISIL-a, a sedam uhapšeno.

Vojnici su također pronašli pola tone eksploziva, kao i automobile, oružje i stotine mobitela.

“Prilikom potjere za teroristima dva vojna vozila naišla nsu a bombe postavljene pored puta, što je dovelo do mučeničke smrti triju vojnih oficira i još sedam pripadnika vojske”, izjavio je glasnogovornik vojske Tamer al-Refai.

Otuđeni od centralne vlasti

Yahia Ghanem, analitičar Al Jazeere za Bliski istok, navodi kako će se u području nastaviti sigurnosne operacije.

“Ovo nije prva niti će biti posljednja operacija sve dok se neko ne pozabavi pravim problemima na Sinaju. Sinaj i lokalni Egipćani decenijama se osjećaju otuđeni od centralne vlasti”, dodaje.

Egipatske snage borile su se i bore protiv raznih oružanih grupa koje su jačale na slabo naseljenom Sinajskom poluotoku otkad je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija iz Muslimanske braće sredinom 2013. godine.

Otad su u napadima poginule stotine policajaca i vojnika, što je dovelo do brojnih sigurnosnih ograničenja u području, koja, kako navodi Ghanem, ne djeluju nego ohrabruju protivvladine grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije