Deset godina od željezničke tragedije u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je obilježena deseta godišnjica od najveće željezničke nesreće u povijesti te zemlje. U nesreći je stradalo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno kada je voz na liniji Bijelo Polje – Bar u blizini Podgorice sletio u provaliju. Mašinovođa je zbog krivičnog djela protiv sigurnosti u saobraćaju osuđen na šest godina zatvora, dok su ostali oslobođeni odgovornosti. Porodice godinama traže otvaranje novog postupka.

Umjesto da u najljepšim godinama procvjeta, priča Goran Vojinović, njegov 20-godišnji sin, student elektrotehnike, nastradao je.

“Malo je reći i 10 godina ostaje jedna, zaista jedna ogromna tuga, praznina u srcu i vjerujem da će to trajati dok budemo živi”, kaže Goran iz udruženja “Voz neprebola”.

Sva su vrata zatvorena

S Goranovim sinom tog dana poginulo je još 46 osoba. Voz na liniji Bijelo Polje – Bar zastao je u blizini Podgorice zbog kvara na kočnicama, koji je mašinovođa Slobodan Drobnjak pokušao otkloniti. No, voz se na nizbrdici pokrenuo, iskliznuo iz tračnica i survao u provaliju. Drobnjak je osuđen na šest godina zatvora jer nije osigurao voz od samopokretanja.

Jedanaest rukovodilaca i zaposlenih u Željeznici oslobođeno je odgovornosti zbog nedostatka dokaza. Porodice žrtava traže novi sudski proces, ali sva su im vrata zatvorena.

“Smatramo da je to bilo jedno klasično ubistvo, za koje je odgovarao samo jedan čovek, koji je želio da zaradi tu krvavu nadnicu, zato što je možda bio i primoran da vozi taj voz. Shvatili smo da je to jedna klasična farsa, nešto što treba da se stidi čitava Crna Gora”, kaže Goran.

Slično misli i advokat jedinog okrivljenog. Proces je, kaže, naglo prekinut, bez konačnog vještačenja nesreće. Tvrdi i da su toekom suđenja isplivali dokazi da su i voz i pruga bili neispravni.

“Sve se svodi na to – ili će biti kriv pojedinac, mašinovođa, ili će odgovornost da snosi država, Željeznica, rukovodioci Željeznice, odnosno Ministarstvo saobraćaja. I, na kraju, rezultat je bio da mali pojedinac strada”, kaže Goran Rodić, advokat mašinovođe.

Tvrdi da Crna Gora nije ulagala u moderne sisteme za kočenje, poput Srbije naprimjer, i da je tolerirala kvarove na kočnicama, a imala novca za visoke otpremnine za rukovodioce. Tadašnji ministar saobraćaja nakon nesreće dao je ostavku, ali se na istu poziciju vratio sedam mjeseci kasnije.

Problematične i odštete

“Na ovakav jedan tužan jubilej, nakon deset godina, imati ovakvu jednu činjenicu u konkretnim rezultatima, a to je da se ne vodi novi sudski postupak, da politička odgovornost u tom smislu je bila relativizovana, kroz odsustvo ministra, koji je bio odgovoran na čelu ministarstva, pokazuje da takav odnos mora da se mijenja”, smatra Edin Koljenović iz nevladinog udruženja Građanska alijansa.

U Željeznicama Crne Gore tvrde da su putnici sigurni, jer nijedan tehnički neispravan voz ne napušta stanicu. Aktuelni ministar saobraćaja Ivan Brajović nije tako izričit.

“Ono što se treba raditi svakoga dana u ovom poslu je stvarati pretpostavke da se nikada nesto slično ne desi i, naravno, stvarati sve pretpostavke da se makar malo, ako uopšte može, ublaži bol porodicama koje su izgubile svoje najvoljenije”, kazao je Brajović.

U “Vozu neprebola” dovode u pitanje i odštete koje su porodice dobile iz donacija, čija se konačna brojka ne zna. S druge strane, tužilaštvo vodi izvide na osnovu dokaza o nesreći koje su dostavile porodice, ali novi postupak nije pokrenut.

Izvor: Al Jazeera