Deset žrtava 12-satnog okršaja u Indiji

Poznato je da su među žrtvama po tri napadača, policajca i civila (Reuters)

Indijske snage sigurnosti okončale su napad na autobus i policijsku stanicu u Punjabu nakon 12-satnog vatrenog okršaja, u kojem je poginulo najmanje 10 osoba, uključujući i napadače.

Iz Vlade Indije navode kako je policija u ponedjeljak ubila tri neidentificirana napadača, koji su došli vozilom do policijskog kompleksa u Dinangaru (distrikt Gurdaspur) i počeli pucati iz automatskih pušaka.

Među mrtvima su i tri policajca te tri civila.

Premijer Indije Narendra Modi i njegovi ministri, nisu dali saopćenje o detaljima napada, koji je ranije osudila Vlada susjednog Pakistana, uprkos optužbama indijskih zvaničnika.

Oni su kazali kako su napadači došli upravo iz Pakistana.

“Pakistan ponovo ističe osude terorizma, svih njegovih formi i ispoljavanja. Izražavamo najiskrenije saučešće i žaljenje Vladi i narodu Indije”, navodi se u saopćenju.

Česta pojava

Incident u ponedjeljak, desio se samo nekoliko sedmica nakon što su Modi i njegov pakistanski kolega Nawaz Sharif sat vremena razgovarali tokom samita u Rusiji, što je ojačalo nade za poboljšanje diplomatskih odnosa.

Bilo kakav dokaz veze Pakistana i napadača sigurno bi povećao tenzije među susjedima.

Novinarka Al Jazeere Nidhi Dutt iz New Delhija, javlja kako su napadači nosili uniforme indijske policije.

“Napadači su došli iz graničnog područja između Indije i Pakistana, iz regije Jammu”, kazala je.

Još nije jasno ko stoji iza napada.

Najnovije nasilje je jedan od najgorih napada u Punjabu od 1990-ih, kada je državu potresala pobuna Sika, koji su tražili nezavisni Kalistan, a koja je imala vrhunac nakon ubistva indijske premijerke Indire Gandi, koju su usmrtili njeni tjelohranitelji iz redova Sika 1984. godine.

Napadi boraca u vojnim ili policijskim uniformama na sigurnosna uporišta postali su česta pojava u regiji Jammu, na sjeveru Indije.

Izvor: Al Jazeera