Desetak mrtvih u napadu na bagdadske hotele

Meta prve bombe bio je hotel 'Babylon', a druga je bomba eksplodirala pred hotelom 'Meridian' (Reuters)

Najmanje deset osoba je ubijeno u eksplozijama automobila-bombi na parkiralištima dva dobro čuvana luksuzna hotela u Bagdadu, glavnom grad Iraka, u kojem je u februaru ukinut policijski sat.

U eksplozijama koje su se dogodile kasno u četvrtak u razmaku od sedam minuta povrijeđeno je 30 osoba.

Meta prve bombe bio je hotel “Babylon”, a druga je bomba eksplodirala pred hotelom “Meridian”.

Reporter Al Jazeere Imran Khan, koji izvještava iz Bagdada, rekao je da navedene  hotele posjećuju članovi nevladinih organizacija i novinari.

Također je kazao kako su ovi hoteli poznati po tome što imaju jako osiguranje te da se vozila koja dolaze pred njih temeljito provjeravaju.

Porastao broj bombaških napada

Iračke vlasti ukinule su desetogodišnji policijski sat u Bagdadu u februaru, u pokušaju da gradu vrate osjećaj normalne prijestolnice i u vrijeme kada su Vladine snage imale uspjele u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja je osvojila znatne dijelove Iraka.

Međutim, broj bombaških napada od tada je porastao.

Pobunjenici ISIL-a osvojili su grad Ramadi, zapadno od Bagdada, 17. maja, što je bio najteži udarac Vladi u Bagdadu od kako joj u borbi protiv ISIL-a pomaže zračnim udarima međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama.

Hoteli “Babylon” i “Sheraton” bili su mete koordiniranih napada u januaru 2010. godine, kao i hotel “Hamra”, koji nije nikada poslije otvorio svoja vrata.

U tim samoubilačkim napadima je ubijeno najmanje 36 osoba, a za njih je odgovornost preuzela Al-Kaida u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije