Desetak žrtava izbora na Filipinima

Filipinske vlasti su prijavljeno nasilje opisale kao izolirane incidente (EPA)

Najmanje 10 osoba poginulo je u nasilju tijekom izbora diljem Filipina, gdje su napadana glasačka mjesta i vozila, a prijavljena je i krađa uređaja za prebrojavanje glasova, potvrdila je filipinska policija.

Međutim, filipinske vlasti su prijavljeno nasilje opisale kao izolirane incidente, navodeći kako izbori protječu uglavnom mirno.

Najteži incident prijavljen je u Rosariju, gradu nedaleko od Manile, gdje je u napadu ubijeno sedam osoba.

U provinciji Abra na sjeveru Filipina naoružane pristaše suprotstavljenih kandidata otvorili su vatru jedni na druge, pri čemu je poginula jedna i ranjene dvije osobe.

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Rowena Guanzon rekla je da nasilje neće utjecati na rezultat izbora.

Političko nasilje je višegodišnji problem na Filipinima, čemu dodatno pridonosi nedostatak regulativa za posjedovanje naoružanja, korupcija u redovima sigurnosnih snaga i političke “dinastije” koje često imaju vlastito osiguranje.

Sporne izjave favorita izbora

Više od 50 milijuna Filipinaca pozvano je na opće izbore, a među pet predsjedničkih kandidata favorit je Rodrigo “Digong” Duterte, unatoč spornim i rigidnim izjavama u kampanji usredotočenoj na gospodarstvo, nejednakost i korupciju.

Teme izborne kampanje za predsjednika, potpredsjednika, 300 zastupnika i 18.000 lokalnih dužnosnika bile su gospodarske reforme, infrastruktura, suzbijanje rastuće korupcije i kriminala, ali i teritorijalni spor s Kinom u Južnom kineskom moru.

Predsjednik Benigno Noynoy Aquino, koji se više ne može natjecati jer ustav tu dužnost ograničava na jedan šestogodišnji mandat, pozivao je predsjedničke kandidate da se ujedine kako bi spriječili pobjedu favorita Dutertea, a koji bi, upozoravali su, vratio u mračnu diktaturu zemlju od 100 milijuna ljudi.

Gradonačelnik južnoga grada Davao više od 22 godine je kao bivši državni odvjetnik zbog načina rada stekao nadimak “Duterte Harry” i “Kaznitelj”. Proslavio se spornim izjavama, među kojima je da bi kao gradonačelnik bio prvi koji bi silovao australsku misionarku ubijenu tijekom pobune u zatvoru, za koju se poslije ispričao.

I Marcoso unuk na izborima

Porukama da bi mogao zanemariti demokratske standarde ako bi time brže riješio goruće probleme u državi, primjerice izjavom da bi kriminalce sasjekao na komade, zgrozio je dio birača, ali je dio njih i privukao u toj azijskoj zemlji, koja je još, kako pišu mediji, u dobu demokracije azijskog tipa.

Duterteova poruka privukla je frustrirane siromašne Filipince, koji “očekuju promjenu i nadu”, jer dosadašnje elite nisu uspjele riješiti siromaštvo i nejednakost, unatoč tomu što su Filipini ostvarili najveći gospodarski rast u Aziji tijekom Aquinova mandata, prosječno šest posto na godinu.

“Problem je što im poruku nade nudi potpuno krivi glasnik”, ocjenjuje filipinski pisac Miguel Syjuco.

Benigno Aquino predvodio je napore da ujedini sve kandidate kako bi porazili kontroverznog Dutertea i upozoravao da će se Duterteom Filipini vratiti u diktaturu.

Među istaknutim kandidatima su Grace Poe, bivša učiteljica i zastupnica u senatu, koja Dutertea naziva “psihotičnim i nemoralnim”, te Manuel Roxas, bivši djelatnik investicijske banke, koji je upozoravao Filipince da sada biraju između demokracije i povratka u diktaturu. 

Za mjesto potpredsjednika natječe se unuk zloglasnog filipinskog diktatora Ferdinada Marcosa, “Bongbong” Marcos Jr. 

Izvor: Agencije