Desetine hiljada na ukopu opozicionom lideru

Desetine hiljada pristalica uzvikivali su slogane protiv stranke Ennahda na ulicama tuniske prijestonice tokom dženaze čelnika Shokrija Belaida, čije je ubistvo uvuklo Tunis u duboku političku krizu.

Opći štrajk počeo je u petak u Tunisu, dok je gomila pristalica pratila vojni kamion koji prevozi Belaidov sanduk umotan u crvenobijelu tunisku zastavu iz Kulturnog centra u distriktu Jebel al-Jaloud.

“Belaid, počivao u miru, mi nastavljamo borbu”, izvikivalo je okupljeno mnoštvo noseći njegove fotografije.

Neki su izvikivali slogane protiv Rachida Ghannouchija, čelnika vladajuće stranke Ennahde.

“Ghannouchi je ubiica, kriminalac”, “Tunis je slobodan, terorizmu ovdje nema mjesta”, izvikivali su okupljeni.

Belaid, ugledni tuniski opozicioni političar i uvjereni sekularni protivnik umjerene islamističke Vlade, ustrijeljen je u srijedu pred kućom, a premijer Hamadi Jbeli atentat je osudio kao političko ubistvo i napad na Arapsko proljeće.

Identitet njegovog ubice još je nepoznat.

Otkazani letovi

Tunis, kolijevka Arapskog proljeća, podijeljen je zbog frustriranosti građana izostankom društvenog i ekonomskog napretka od svrgavanja predsjednika Zine al-Abidine Ben Alija u januaru 2011. godine.

Stotine interventnih policajaca raspoređene su po aveniji Habiba Burguibe, središtu protivvladinih protesta u glavnom gradu Tunisu.

Banke, tvornice i dio trgovina zatvorene su zbog općeg štrajka koji su u srijedu organizirali sindikati, ali gradski saobraćaj normalno funkcionira.

Svi letovi u Tunis i iz Tunisa otkazani su u petak zbog generalnog štrajka u zemlji sazvanog povodom dženaze ubijenom opozicionom lideru, saopćili su zvaničnici Međunarodnog aerodroma u Tunisu.

“Svi odlasci i dolasci otkazani su za cio dan”, izjavila je AFP-u aerodromska služba za informacije.

Saopćeno je i da su otkazani kako domaći, tako i međunarodni letovi.

Izvor: Agencije