Desetine mrtvih u napadima u Halepu

U ranijem napadu barel-bombom u naselju Anadan u Halepu poginule su tri, a ranjeno 10 osoba (Anadolija)

Helikopteri sirijske vojske u Halepu su izveli u subotu napade barel-bombama, u kojem je, prema prvim informacijama, poginulo najmanje 75 osoba, među kojima žene i djeca, prenose agencije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, potvrdila je kako su u jutarnjim satima helikopteri sirijske vojske lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izvele napad sa dvije barel-bombe u mjestu Al-Bab u provinciji Halepa.

U tom napadu, koji se dogodio na području koje kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant, više desetaka osoba je ranjeno.

Najviše žrtava bilo je u naselju Al-Shar, na istoku grada Halepa, koji je pod nadzorom sirijskih pobunjenika, istaknula je Opservatorija.

Samo u tom naselju poginulo je 12 osoba, od kojih osam članova iste porodice.

Među žrtvama su troje djece i četiri žene.

Opservatorija za ljudska prava, koji dokumentira nasilje preko mreže aktivista na terenu, strahuje da će broj mrtvih vjerovatno rasti jer su mnogi ranjeni u kritičnom stanju.

Idlib pao u ruke pobunjenika

Na lokalitetu Al-Bab 33 muškarca su smrtno stradala u napadima na tržnicu u doba velike gužve, kazao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahmane, ustvrdivši da se 19 osoba još uvijek smatra nestralima pod ruševinama.

U napadu barel-bombom u petak u naselju Anadan u Halepu poginule su tri, a ranjeno 10 osoba.

Barel-bombe su burad napunjena eksplozivom, koje imaju razarajuće djelovanje, a prema međunarodnom pravu nisu dozvoljene.

Napad je uslijedio dan nakon što su pobunjenici zauzeli i posljednja područja u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, nakon čega su se Vladine snage povukle u svoje priobalne baze.

Sirijski aktivist Hadi al-Abdallah izjavio je za Al Jazeeru kako je nekoliko desetaka sirijskih vojnika poginulo u tim sukobima.

Sirijska koalicija, poznata i kao “vojska Fattaha”, zauzela je tom prilikom grad Ariha, preuzevši tako potpunu kontrolu nad Idlibom.

Fattah se sastoji od nekoliko naoružanih grupa, a najpoznatija je Front al-Nusra.

Izvor: Al Jazeera i agencije