Desetine šiitskih hodočasnika ubijeno u Iraku

Napadač je stao među hodočasnike te aktivirao eksploziv nakon što je uhapšen (AFP)

Najmanje 53 šiitskih hodočasnika je poginulo, a 137 je ranjeno u bombaškom napadu u Basri na jugu Iraka, saopćila je lokalna policija.

Bombaš samoubica prerušio se u policajca i napao hodočasnike koji su u subotu ujutro prolazili kroz kontrolni punkt na rubu grada.

Hodočasnici su se kretali prema šiitskoj džamiji u naselju Al-Zubair na zapadu Basre.

Za napad je osumnjičena Al-Qaida.

Napadač dijelio kekse

“Čovjek koji je na sebi imao plavu jaknu, čini mi se, dijelio je kekse vjernicima. Policajac mu je prišao, valjda mu je bio sumnjiv, uhapsio ga, i nakon toga, odjeknula je eksplozija”, kazao je jedan svjedok događaja za Al Jazeeru.

“Bilo je tu oko 180 ljudi, muškaraca i žena. Svojim očima smo vidjeli hitnu pomoć koja ih je zbrinula“, kazao je drugi svjedok, Salah Hussein.

Dopisnica Al Jazeere iz Bagdada Jane Arraf izvijestila je da su iračke snage sigurnosti „u stanju visoke pripravnosti za ovakve vrste napada“ tokom vjerskih rituala kojim se obilježava Arbain 40 dana nakon Ašure, godišnjice ubistva imama Husseina, jedne od najvažnijih ličnosti šiitskog vjerovanja, koga je usmrtila vojska halife Yazida 680. godine.

Napad u Basri dolazi nakon vala bombaških napada na šiitske hodočasnike koji ovog mjeseca pješače iz Karbale.

Iračke vlasti poslale su 30.000 pripadnika vojske i policije na područje oko Karbale

Sektaški sukobi

Napadi, u kojima je do sada poginulo na desetine šiita, dovode se u vezu sa oružanim snagama povezanim sa al-Qaedom.

Napetost između različitih vjerskih grupa u Iraku raste, posebno nakon što je kabinet Nourija al-Malikija, u kojem dominiraju šiiti, izdao potjernicu za iračkim potpredsjednikom Tareqom al-Hashemijem, pripadnikom sunitske zajednice.

Hashemi, koji trenutno živi na sjeveru, gdje dominiraju Kurdi, optužen je za organiziranje skupina za likvidaciju političkih protivnika.

Hashemi odbacuje ove optužbe. 

Izvor: Al Jazeera i agencije