Desetoro privedenih zbog napada u Ankari

Istraga se intenzivira kako bi se otkrila pozadina eksplozija u kojima je stradalo gotovo 100 osoba (AP)

Turske vlasti privele su još deset osoba u okviru istrage o samoubilačkim bombaškim napadima u Ankari, u kojima je ubijeno 99 ljudi, saopćio je premijer Ahmet Davutoglu.
Ovim je ukupan broj privedenih povećan na 12, prenosi Srna.

Davutoglu je rekao Reutersu da su osumnjičeni za napade prethodno proveli mjesece u Siriji i da bi mogli biti povezani sa grupom Islamska država Irak i Levant ili kurdskim militantima.

“Povodom napada u Ankari, još desetoro ljudi privedeno je u vezi sa svojim nalozima na Twitteru”, rekao je Davutoglu u intervjuu televiziji TGRT.

Turski zvaničnici u srijedu su rekli da su dvije osobe privedene zbog poruka koje su ostavile na Twitteru. Nije jasno po kom su osnovu zadržane.

Premijer je rekao da je bombaški napad na prokurdske aktiviste i pripadnike građanskih grupa usmjeren protiv izbornog rezultata vladajuće stranke AK na glasanju 1. novembra, kako ova partija ne bi dobila dovoljno glasova za formiranje većinske vlade.

Smjena čelnika

Ranije je smijenjen šef policije Ankare kao i još dvojica zvaničnika, dok je istovremeno predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao sigurnosne propuste u dva bombaška napada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je smijenjen šef policije Ankare Kadri Kartal, javio je AFP.

Erdogan je u srijedu odao počast poginulima u Ankari, na mjestu gdje je izvršen dvostruki bombaški napad, istovremeno pokušavajući da skrene pažnju sa navodnih sigurnosnih propusta u najsmrtonosnijem napadu u toj zemlji.

Erdogan je priznao da je bilo sigurnosnih propusta, ali je rekao da će njihova veličina biti razjašnjena kasnije, prenosi Tanjug.

On je naredio istragu o bombaškim napadima na najvišem nivou.

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je ranije kako je moguće da su i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i zabranjena Kurdska radnička partija (PKK) učestvovali u bombaškim napadima u Ankari tokom vikenda.

Intenzivirana istraga

Rekao je da se istraga intenzivira kako bi se otkrila pozadina eksplozija u kojima je stradalo gotovo 100 osoba.

Opoziciona CHP poziva na ostavke ministara pravde i unutarnjih poslova.

“Produbljujemo istragu o ovim napadima. Naročito istražujemo Twitter naloge i neke IP adrese. Postigli smo određene rezultate i pronašli da su možda i ISIL i PKK igrali aktivnu ulogu u izvođenje napada”, naveo je Davutoglu.

Napad u Ankari koji se dogodio dvije sedmice uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 1. novembra ide na ruku protivnicima Erdoganova režima dok se nastavljaju krvavi sukobi turskih sigurnosnih snaga i kurdskih pobunjenika.

Dio opozicije mu predbacuje da nije zagarantirao sigurnost prokurdskog skupa koji su napala dvojica bombaša samoubica, pa i da je potaknuo napade.

Izvor: Agencije