Desnica u Sloveniji predložila ustavnu tužbu protiv premijera

Janez Janša
Prijedlog ustavne tužbe podnijeli su parlamentarni zastupnici SDS-a Janeza Janše i SNS-a Zmage Jelinčiča (EPA)

Dvije slovenske oporbene stranke uložile su u petak u parlamentarnu proceduru prijedlog ustavne tužbe protiv predsjednika vlade Marjana Šarca, nakon što je vladajuća parlamentarna većina dan ranije odbila njihov prijedlog zakona o izjednačavanju financiranja javnih programa u privatnim školama s financiranjem državnih škola.

Javni programi dvadesetak privatnih škola u Sloveniji, među kojima su osnovne škole i gimnazije pod patronatom Rimokatoličke crkve, financiraju se sredstvima države za 85 posto ukupnog iznosa, a oni u državnim školama sa 100 posto, prenosi Hina.

Zato je, nakon pritužbe učenika privatnih škola, ustavni sud 2014. donio rješenje po kojemu takav sustav nije u skladu s ustavom.

Bez mnogo izgleda za uspjeh

Državi je naložio da se zakon o financiranju školstva s ustavom uskladi u roku od dvije godine, što do sada nije učinjeno.

Vladajuća koalicija odbila je zakonski prijedlog oporbe, navevši da odgovarajuće promjene zakona priprema ministarstvo obrazovanja, te da bi ga parlament trebao potvrditi za nekoliko mjeseci, kako bi se počeo primjenjivati s početkom iduće školske godine, čime je oporba nezadovoljna.

Prijedlog ustavne tužbe protiv premijera Marjana Šarca podnijeli su parlamentarni zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča, a Šarca i njegovu vladu optužuju za “nezakonito i neustavno delovanje” jer blokiraju provedu odluke ustavnog suda.

Njihova inicijativa nema mnogo izgleda za uspjeh.

Slovenski ustav predviđa da se protiv predsjednika države, vlade i ministara na dužnosti  može predložiti pokretanje ustavne tužbe ako krše zakone ili ustav.

Sve ustavne tužbe neuspješne

Takva tužba na ustavni sud ide ako je parlament stavi na dnevni red  i potvrdi većinom glasova, a računa se da je odbijena i ako se o prijedlogu ne glasuje u roku dva mjeseca.

U proteklih dvadesetak godina bilo je više oporbenih inicijativa o pokretnju ustavnih tužbi protiv najviših dužnosnika u državi, ali su sve bile neuspješne jer u parlamentu nisu dobile potrebnu natpolovično potporu.

Među onima za koje su se ustavne tužbe predlagale bili su nekadašnji premijer Janez Drnovšek, bivši predsjednik države Danilo Tuerk, a zadnji istaknutiji takav slučaj bio je pokušaj da se početkom ove godine ustavna tužba pokrene protiv tadašnjeg premijera Mire Cerara, kojega je desna oporba optuživala da krši zakone i ustav svojim odnosom prema migracijskoj problematici.

Izvor: Agencije