Desničari pozvali na ukidanje EU-a

Desničare u Prag pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura (u sredini) (EPA)

Grupa evropskih političkih stranaka krajnje desnice pozvala je na okončanje Evropske unije u njenom sadašnjem obliku na konferenciji u češkoj prijestolnici Pragu.

Pokret za Evropu nacija i sloboda (MENL) okuplja Nacionalnu frontu, francuske čelnice Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz italijanske regionalističke Sjeverne lige te holandskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Holandske stranke za slobodu.

Sve njih u Prag je pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i direktna demokratija (SPD), osnovana 2015., dobila 10,6 posto na češkim parlamentarnim izborima.

“Brisel je prijetnja opstanku naših nacionalnih država”, rekao je Wilders. Dodao je kako se nada da će “Česi držati svoja vrata čvrsto zatvorena za masovnu migraciju”.

Koalicijska vlada u Austriji

Le Pen je u međuvremenu pozdravila potvrdu da je Austrija sastavila koalicijsku vladu s desničarskom populističkom strankom.

Uoči sastanka politički analitičar Cas Mudde, sa Univerziteta Georgia u Sjedinjenim Državama kazao je za agenciju dpa da je MENL “vrlo slabo organizirana grupa, čiji je glavni cilj izvući novce iz Evropske unije”.

Grupa je jedna nešto porasla otkako je osnovana 2015., rekao je ovaj politički analitičar.

“Ona još uvijek uključuje samo podhrupe radikalno desnih stranaka u Evropi i u Evropskom parlamentu, a nije čak bila sposobna ni profitirati od Brexita”, kazao je.

“Praška konferencija čini se način da se udahne malo novog života ovoj grupaciji uključivanjem nove stranke, koja je bila uspješna na posljednjim izborima, češku SPD”, dodao je Mudde.    

Češka policija pojačala je mjere sigurnosti u Pragu nakon što su brojne grupe ljevice najavile protestna okupljanja. Policija je osigurala i osobnu pratnju holandskom čelniku Geertu Wildersu, koji je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga koji su neprijateljski orijentirani prema islamu.

Izvor: Agencije