Desničarska AfD prestigla njemačke socijaldemokrate

Chemnitz, Njemačka, Prosvjed, Protest, Desničari
AfD je iskoristila ubistvo 35-godišnjega Nijemca u Chemnitzu te hapšenja Sirijca i Iračanina (EPA)

Alternativa za Njemačku prestigla je Socijaldemokratsku partiju Njemačke, pokazuju ankete, nekoliko dana nakon nasilnih prosvjeda radikalnih desničara u toj zemlji.

Prema istraživanju javnog mišljenja Inse, desni AfD je dobio za pola postotnog boda više, došavši na 17 posto, a SPD, koji dijeli vlast s konzervativcima kancelarke Angele Merkel, skliznuo je sa 17 na 16 posto, prenosi Hina.

Konzervativci Angele Merkel imaju 28,5 posto.

Novi izborni test 10. oktobra

Sljedeći njemački izborni test je 10. listopada, kada će se bavarski saveznici Angele Merkel suočiti s velikim izazovom koji čini AfD u borbi za tu saveznu državu.

AfD, treća po veličini stranka na izborima prošle godine i glavna oporba, iskoristila je ubojstvo 35-godišnjega Nijemca u Chemnitzu te uhićenja Sirijca i Iračanina da pojača kritike politike kancelarke otvorenih vrata.

Blizu 6.000 pristaša AfD-a i protuislamske PEGIDA-e priključilo se prosvjedu u istočnonjemačkome gradu Chemnitzu u subotu, slijedeći druge prosvjede prošli tjedan, nakon što je muškarac izboden nožem nasmrt 26.  kolovoza.

Tužitelji su u utorak rekli da traže trećeg osumnjičenog, a Der Spiegel je objavio da postoje neke sumnje u pogledu identiteta dvojice koji su već uhićeni.

Neredi i protesti u Chemnitzu

Snimke pokazuju kako su skinheadsi na prošlotjednom prosvjedu lovili migrante, bacali boce i petarde, a neki i pozdravljali nacističkim pozdravom, nezakonitim u Njemačkoj.

Njemačke vlasti su najavile da će pojačati prismotru AfD-a, zbog zabrinutosti da surađuju s ekstremističkim grupama.

“Dijelovi AfD-a otvoreno rade protiv Ustava. Prema njima se moramo odnositi kao i prema drugim neprijateljima Ustava”, rekla je njemačka ministrica pravde Katarina Barley, kako je ranije prenio AP.

Agencija navodi da je zabrinutost porasla tijekom prošlog tjedna, kada su aktivisti AfD-a viđeni kako marširaju na prosvjedima u Chemnitzu.

Izvor: Agencije