Detalji o pronađenim slikama na internetu

Umjetnine se mogu pogledati na internetskoj stranici koja će biti redovno ažurirana (AP)

Pod pritiskom jevrejskih udruženja i stručnjaka za umjetnost, njemačka Vlada počela je objavljivati detalje o nedavnom saznanju da je u jednom stanu u Minhenu pronađeno više od 1.400 umjetničkih slika, čija se vrijednost procjenjuje na skoro milijardu eura, od kojih su većinu zaplijenili nacisti.

Vlada je najavila da će formirati tim stručnjaka i ubrzo razriješiti slučaj.

U pisanoj izjavi je navedeno kako su 590 umjetničkih slika koje su pronađene u stanu u Minhenu najvjerovatnije ukrali nacisti. Vlada je 25 njih stavila na internetsku stranicu www.lostart.de, koja će biti redovno ažurirana.

Malo detalja

Vlasti su do sada objavile malo detalja o otkriću u stanu 80-godišnjeg Corneliusa Gurlitta, gdje je pronađena 121 uramljena slika i 1.285 neuramljenih umjetničkih djela, među kojima su ulja na platnu, litografije i akvareli velikih umjetnika, poput Henrija Matissea, Pabla Picassa, Maxa Liebermanna, Maxa Beckmanna, Albrechta Durera, Marka Zaharoviča Šagala i drugih umjetnika, a mediji ukazuju da djela potiču iz kolekcija jevrejskih poštovaoca umjetnosti, koje su fašisti konfiskovali.

Mediji, također, ukazujući na porijeklo djela, podsjećaju da su nacionalsocijalisti oduzimali slike Jevrejima i prisiljavali ih da djela prodaju ispod vrijednosti i da je, po završetku Drugog svjetskog rata, zakonski definisan povraćaj umjetnina, ali da u DDR-u to nije važilo.

Istragu o ovom slučaju počelo je državno Tužilaštvo, a Centralno vijeće Jevreja Njemačke zatražilo je sveobuhvatno objašnjenje, s obzirom na to da je otkriće dvije godine držano u tajnosti.

Advokati jevrejskih nasljednika su ljuti zato što se pronalazak ovog umjetničkog blaga držao u tajnosti i ističu da je to u suprotnosti s Vašingtonskom deklaracijom, u kojoj su se 44 zemlje dogovorile o postupcima prema umjetničkim djelima zaplijenjenim u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Narušen ugled

Stan u kojem je blago otkriveno pripadao je sinu poznatog trgovca umjetničkim djelima Hildebrandu Gurlittu, koji je umro 1956. godine i koji je početkom dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća bio direktor muzeja u Zwickau.

Glasnogovornik njemačke klancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je da Vlada razumije zahtjeve jevrejskih udruženja, zbog čega će djela uskoro biti prikazana javnosti.

Slučaj će zajedno s njemačkim vlastima istraživati tim od šest stručnjaka i predstavnici bavarske Vlade, uz podršku grupe sa “Slobodnog univerziteta” u Berlinu, prenio je AP.

Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u međuvremenu je upozorio da će slika o Njemačkoj u svijetu biti narušena, ukoliko ovaj slučaj ne bude brzo rasvijetljen.

Izvor: Agencije