Detektori metala u starom Jerusalemu

Najmanje osam Izraelaca ranjeno u četiri odvojena napada nožem u četvrtak (EPA)

Izrael je uveo nova ograničenja ulaza za Palestince u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu, nakon niza napada na Izraelce.

Pored zabrane muškarcima mlađim od 45 godina da u džamiji obavljaju molitvu u petak, izraelska policija je postavila detektore metala na nekoliko ulaza u jerusalemski stari grad.

Hiljade policajaca raspoređeno je širom grada.

“Policija je napravila sigurnosti procjenu situacije. Postavljeni su detektori metala i dodatni kontrolni punktovi širom Starom grada, a nastavit ćemo pomno nadzirati arapske četvrti”, saopćio je medijima glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Neredi na Zapadnoj obali

Palestinski demonstranti su se u međuvremenu sukobili s izraelskim snagama na više mjesta  na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, gdje je ubijen dvadesetogodišnji demonstrant bojevom municijom, kako su saopćili palestinski bolnički zvaničnici i očevici.

Četiri Izraelca poginula su u napadima od četvrtka prošle sedmice. Sedam Palestinaca, uključujući četvero napadača, poginulo je u neredima.

Više od 130 Palestinaca je ranjeno u demonstracijama i sukobima širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima, navodi Associated Press.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu navečer zabranio poslanicima da posjećuju svetilište u Jerusalemu koje je bilo u fokusu sukoba između palestinskih demonstranata u izraelskih policajaca u posljednje tri sedmice.

U međuvremenu, tvrdolinijaši u izraelskoj vladajućoj koaliciji vrše pritisak na oštrije mjere protiv nasilja i nastavak širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je danas da neće dozvoliti da njegov narod bude uvučen u još više nasilja u Jerusalemu, ali da podržava “mirni narodni otpor” i demonstrante koji su se sukobili s policijom na mjestu gdje se nalazi džamija Al-Aksa.

Odatle su se sukobi proširili u posljednjim danima na arapske kvartove u Jerusalemu, a potom i Zapadnu obalu, teritorije koju je Izrael osvojio u šestodnevom ratu 1967. godine i gdje Palestinci namjeravaju da osnuju svoju državu.

Izvor: Agencije