Detonacije narušavaju ukrajinsko primirje

Iako je postignut dogovor o primirju prije više od mjesec dana, sukobi u istočnoj Ukrajini i dalje se nastavljaju, pa se u toj državi primirje definiše svakodnevnim detonacijama, granatiranjem i bombardovanjem.

Većina ljudi u sukobima zahvaćenoj regiji ostala je bez plina, struje i vode.

Pored stalnih borbi koje se vode u ovom dijelu Ukrajine, građani će uskoro u takvim uslovima dočekati i temerature ispod nule.

“Nema plina, struje, ni vode već pet mjeseci. Naša djeca, koja su u dvadesetima, njen dječak i sin koji je druga godina medicine, pomažu povrijeđenima. Djeca su nam postavila ovaj šator, gdje možemo skuhati makar nešto za jelo. Grijemo vodu u šerpama, zatim ih stavljamo u flaše i grijemo se njima”, požalila se Vera Anoškina, stanovnica Donjecka.

Deseci lokalnih stanovnika su unutar šatora napravili zajedničke kuhinje jer većina njih nema novca da bi otišla. To priželjkuju posebno oni koji imaju djecu, jer kažu da djeca pate najviše.

“Nepodnošljivo je živjeti ovako. Moj unuk već zna koje oružje je korišteno. Dok smo jučer bili u gradu rekao je: ‘Bako, to je haubica, a ovo je navodeća raketa’. To djete ima samo četiri godine! Zaista je nepodnošljivo i nemoguće”, kaže Viktorija.

Jacenjuk: Putinov želi zamrznuti Ukrajinu

Na drugoj strani, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk posjetio je jedinicu ukrajinske vojske u Javorivu, izrazivši uvjerenje da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava “zamrznuti” Ukrajinu uskraćivanjem nužno potrebnih količina plina.

“Jasno ću reći svoju poziciju: mislim da Putin ne želi potpisati bilo kakav sporazum, jer je njegov zadatak da zamrzne Ukrajinu. Moramo biti spremni za najteži scenarij”, kaže Jacenjuk.

Ukrajinski sukob je utoliko komplikovaniji zbog poremećenih odnosa Moskve i Kijeva o pitanju plina.

Lideri EU-a misle da bi rješenje ovog problema pomoglo smanjenju tenzija između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga.

Izvor: Al Jazeera