Oglasi

Deutsche Bahn davao mito u Grčkoj

Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn davala je mito grčkim funkcionerima da bi osigurala ugovore između 2003. i 2007.
Grčki zvaničnici su primali mito od Deutsche Bahna da bi određeni konzorciji dobili poslove u vezi s metroomEPA

Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn davala je mito grčkim funkcionerima da bi osigurala ugovore između 2003. i 2007, navodi se u dosjeu koji je njemačko pravosuđe poslalo Atini i koji je u petak citirala grčka Vlada.

Glasnogovornik Vlade Dimitris Tzanakopoulos je potvrdio tu informaciju, prenosi Beta.

"Njemački tužilac je jučer prenio svom grčkom kolegi dokaze prema kojima su grčki zvaničnici primali mito od Deutsche Bahna da bi određeni konzorciji, među kojima je i grupa Thales, dobili poslove u vezi s metroom", rekao je Tzanakopoulos.

Prema izvorima iz suda, njemački podaci govore o izjavi jednog višeg rukovodioca njemačke firme da je dat mito od 370.000 eura za ugovore o atinskom metrou u periodu o kome se govori.

Taj rukovodilac je naveo da je postojala "tarifa", između pet i sedam posto za zaključene ugovore, u vrijeme kada su političkim životom Grčke dominirali Nova demokratija i PASOK.

Dokaz korupcije

Tzanakopoulos je rekao da "ti dokazi potvrđuju" opis sistema korupcije u Grčkoj koji je podržavao nekadašnji izvršni direktor filijale Thales Grupe, Michel Josserand, ali i da dokazuju ispravnosti tvrdnji premijera Alexisa Tsiprasa o prethodnicima.

Ta filijala, Thales Engeneering and Consulting, bila je predmet istrage za korupciju u Francuskoj kao i u sedam drugih slučajeva u inostranstvu.

Grčko pravosuđe je u novembru pokrenulo postupak protiv dvojice grčkih funkcionera iz uprave atinskog metroa u toj korupcionaškoj aferi, koja je navodno trajala između 2003. i 2005.

Navedeno je da je u okviru te istrage zatražena saradnja Njemačke.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.