Deutsche Bank i UniCredit otpuštaju desetke hiljada ljudi

UniCredit je pod pritiskom da poveća dobit, jer se očekuje da će niske kamatne stope ograničavati zaradu banke idućih godina (Reuters)

Kako bi smanjile troškove i povećale dobit, najveća talijanska banka po aktivi UniCredit planira zatvoriti blizu 10.000 radnih mjesta, a njemačka Deutsche Bank otpustiti 23.000 zaposlenih.

UniCredit planira ukinuti oko 10.000 radnih mjesta, ili sedam posto od ukupnog broja, u Italiji, Njemačkoj i Austriji.

U to je uključeno i već najavljeno ukidanje 2.700 radnih mjesta u Italiji, kazali su Reutersu izvori koji su željeli ostati neimenovani, prenosi Hina.

UniCredit, koji zapošljava 146.600 ljudi u 17 zemalja, pod pritiskom je da poveća dobit, jer se očekuje da će niske kamatne stope ograničavati zaradu banke idućih godina.

Brojke nisu konačne

Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni radi na preoblikovanju petogodišnjeg strateškog plana, objavljenog prošle godine, kojemu je cilj povećanje prihoda i smanjenje troškova.

Novi plan trebao bi biti objavljen u studenome, piše Reuters.

“Planira se ukidanje oko 10.000 radnih mjesta, većinom u Italiji, Austriji i Njemačkoj”, kazao je Reutersu izvor.

Dodao je, međutim, da brojke nisu konačne, da se o njima raspravlja i da će se možda promijeniti.

Smanjenje troškova pomoglo bi UniCreditu da odagna špekulacije na tržištima da će banka možda izdati nove dionice, što je Ghizzoni već nekoliko puta opovrgnuo.

UniCredit je u prvom polugodištu ostvario dobit nešto iznad milijardu eura, otprilike polovicu onoga što je ostvario njegov konkurent na talijanskom tržištu Intesa Sanpaolo, piše Reuters.

Ta agencija objavila je i da Deutsche Bank kani ukinuti oko 23.000 radnih mjesta ili otprilike četvrtinu ukupnog broja, i to ponajviše u tehnološkim aktivnostima i izdvajanjem PostBanke.

Mnoge banke najavile otpuštanja

PostBanka zapošljava blizu 15.000 ljudi, što znači da bi u samoj Deutsche banci bilo zatvoreno otprilike 8.000 radnih mjesta, kada izdvajanje PostBanke bude završeno 2016. godine.

Prema planu restrukturiranja novog izvršnog direktora Deutsche banke Johna Cryana, koji je vodeće mjesto u najvećoj njemačkoj banci preuzeo u srpnju, ukupan broj zaposlenih u toj banci smanjio bi se na 75.000.

Svi detalji plana restrukturiranja i smanjenja troškova trebali bi, prema najavama, biti objavljeni prije listopada.

I mnoge druge banke, među kojima i britanski Barclays, najavile su posljednjih mjeseci ukidanje tisuća radnih mjesta i prodaju imovine, jer se kreditne marže smanjuju.

Izvor: Agencije