Devet decenija multietničkog FK Guber

Osamnaest godina nakon tragedije, Srebreničani se pokušavaju izboriti ne samo sa teškom prošlošću već i sa ekonomskim problemima. Povratnicima su prijeko potrebna radna mjesta.

Ipak, bez obzira na sve, ne manjka im sportskog duha. Fudbalski klub Guber slavi 90 godina postojanja i ne mari na etničku pripadnost igrača, a ovaj tim posjetio je novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Petak je, jedan sat i vrijeme za džumu. Vjernici se okupljaju u nevelikoj Čaršijskoj džamiji u Srebrenici, a molitvu predvodi efendija Damir Peštalić.

U grad u kome je počinjen genocid vratilo se nešto više od 9.000 osoba. Borba za pravdu podrazumijeva i borbu za život, kaže efendija Peštalić i dodaje da bi život povratnika bio održiv, potrebna je veća pomoć države koja izostaje.

„Želimo da živimo od svog rada, a da bi kvalitetno živjeli, moramo imati uslove za to. U bilo kom gradu na svijetu, ako ljudima ne date mogućnost da rade, ne možete ni živjeti, pa bi tako bili pusti i Sarajevo i Beograd i Banja Luka da nema posla“, kaže on.

Budžetski mezimac

Nekada poznato banjsko lječilište i grad rudara, Srebrenica se danas pokušava izdići iz teške ekonomske situacije. I u takvoj situaciji za Fudbalski klub Guber novca mora biti jer je, kako kažu, budžetski mezimac.

Tako je prije svega zbog djece koja u tom klubu stiču fudbalska znanja i grade timski duh. Prva fudbalska lopta u Srebrenicu je stigla davne 1923. godine, a već naredne osnovan je i fudbalski klub.

„Osnovan je tako što su ljudi, entuzijasti, pomogli da se osnuje taj klub, prije svega dva čovjeka, gospodin Selmanagić i gospodin Vujadinović, inače Srbin i Bošnjak, koji su poklonili svoje parcele zemljišta kako bi se napravio stadion“, navodi predsjednik FK Guber Suljo Čekanović.

Guber je i danas, ono što je bio i ranije, multietnički klub. U sva tri tima igraju i Bošnjaci i Srbi. Posebno je to važno za djecu koja, poslije traumatične prošlosti, grade drugarstvo i zajednički duh – tako je i sa Marinkom i Tarikom.

„Fudbal sam počeo da treniram prije pet godina. Zavolio sam ga gledajući ga preko raznih televizija i fudbal me čini sretnim“, rekao je Marinko.

„Počeo sam kad sam imao pet-šest godina. Meni se sviđa fudbal i eto. Ja volim da gledam Džeku i sviđa mi se kako on igra“, dodaje Tarik.

‘Nebeske veze’ igrača efendije

Drago Milinković trener je pionirskog i igrač seniorskog tima. Djecom koju trenira više je nego zadovoljan, kažu da su talentirani i da svake godine bar tri dječaka šalje u kadetski tim koji trenira njegov prijatelj Edin Begić.

Problem je kaže sa prvim timom.

„Imamo ime, imamo sve, ali slabe su nam finansije. Fudbaleri nam hoće-neće da igraju. Sve danas zavisi od finansija. Nije ko prije, da igraš od volje i srca“, ističe Milinković.

Njegov sagirač u timu seniora je i efendija Peštalić. Svi hvale njegovu igru, a i timu ide bolje od kada se pridružio ekipi.

U šali kažu – ne samo zbog efendijine dobre igre, već i zbog njegovih dobrih nebeskih veza.

Ja uvijek nanijetim da dam gol. E sad, ako promašim, oni to meni halale, kažu uredu je efendija, ali bitno je da imam priliku“, rekao je.

Četvrtfinalista Kupa Jugoslavije

Bobetić javlja kako prvi tim trenutno igra u trećoj ligi bh. entiteta Republika Srpska, a još uvijek se pamti četvrtfinale Kupa Jugoslavije, kada je Guber dobio podgoričku Budućnost, ali je utakmica poništena.

„Srebrenica je grad koji će naredne godine proslaviti jubilej kojim malo ko u našem regionu može da se pohvali. Devedeset godina od osnivanja gradskog fudbalskog kluba. Guber je bio i ostalo multietnički klub u kome Srbi i Bošnjaci igraju za svoj grad“, dodaje Bobetić.

Izvor: Al Jazeera