Devet godina zatvora za uništavanje turbeta u Timbuktuu

Međunarodni krivični sud trebao osudio je u utorak Ahmada al-Mahdija na devet godina zatvora zbog razaranje vjerskih spomenika u Timbuktuu, historijskom gradu u Maliju.

Mahdi optužen je za uništavanje jedinstvenih historijskih građevina kada je grupa čiji je pripadnik prije četiri godine ušla u Timbuktu.

I prije izricanja presude, Mahdi je ušao u pravnu historiju, jer je ovo prvi put da se uništavanje vjerskih spomenika tretira kao ratni zločin.

Priznao naredbu za rušenje

Također, prva je osoba koja se izjasnila krivom pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Optužen je za razaranje devet turbeta, odnosno mauzoleja i vrata jedne džamije 2012. godine u Timbuktuu, gradu stoljećima poznatom po kulturnom i vjerskom blagu.

Priznao je da je izdao naredbu za rušenje.

Sudu su prikazani snimci napravljeni u drevnom gradu, a tužilaštvo je Mehdija opisalo kao pripadnika Ensaru-Diina, pokreta povezanog s Al-Kaidom u zemljama Magreba.

Bio je na čelu jedne od jedinica vjerske policije.

Sudijama su prikazani i intervjui emitirani na više kanala, u kojima razaranje opisuje kao važan zadatak.

Sad mu je žao i kaje se

“Prema šerijatskom zakonu, naredili smo da se sravne grobovi čija visina premašuje veličinu jedne ruke, kako bismo spriječili da se veličaju ili poštuju umjesto Boga”, kazao je Mahdi.

Potpuno je drugačije pričao pred sudijama u Hagu prošlog mjeseca: “Iskreno mi je žao i duboko se kajem zbog sve štete koju su moji potezi nanijel.”

Aktivisti i grupe za ljudska prava već postavljaju pitanje zašto Međunarodni krivični sud ne istražuje optužbe za silovanje i porobljavanje protiv Mahdija i drugih vođa njegove grupe.

Izvor: Al Jazeera