Devet poginulih u lavini u francuskim Alpama

U snježnoj lavini u francuskom skijalištu Chamonix poginulo je devet planinara, dok je četvoro, za koje se vjerovalo da su nestali, pronađeno, nakon što je dvoje od njih odustalio od uspona, a drugo dvoje izabralo drugu rutu.

Devet osoba je povrijeđeno, među kojima i jedan državljanin Srbije, a poginulo je po dvoje Nijemaca, Švicaraca i Španaca, te troje Britanaca, saopćila je francuska policija.

“Jutros u 5:25 upozoreni smo da je upravo pokrenuta lavina na sjevernoj strani Mont Modija, koji se nalazi na putu za Mont Blanc. Shvatili smo da je riječ o gromadi snijega koja se oslobodila, nakon čega smo poslali spasilački tim”, rekao je Philippe de Rumigny, šef policije u Chamonixu.

Povrijeđeni iz Srbije

Policija je dala podatke o do sada pronađenim.

“Šest osoba smo izvukli jutros, jednog Švicarca, troje Nijemaca i dvoje Španaca”, kazao je Rumigny.

Kako je za agenciju Tanjug rečeno iz ambasade Srbije u Francuskoj, državljanin Srbije je povrijeđen i hospitaliziran u Chamonixu.

Radi se o Milošu Jankoviću (32) iz Niša, saopćio je Planinarski saveza Niša.

Prema njihovim informacijama, povrede nisu teške, ali da ne znaju kada bi se Janković, profesor matematike u jednoj osnovnoj školi u Nišu, mogao vratiti u Srbiju.

Zvaničnici tvrde da ništa nije ukazivalo na to da bi moglo doći do pokretanja lavine.

“Uslovi na planini jutros su bili povoljni, nije bilo naznaka za uzbunu. No, to je planina, znamo za ploče snijega koje lako mogu pokrenuti lavinu, ali jutros nismo mogli ni očekivati lavinu ove veličine i ovakvu tragediju”, rekao je zamjenik gradonačelnika Chamonixa Jean Luis Verdier.

‘Ukleti vrh’

Alpinisti su u trenutku kada se na njih obrušila lavina prelazili preko alpskog vrha Mont Maudit, što u prijevodu sa francuskog znači “ukleti vrh”.

Ovaj vrh, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4.465 metara, važi za jedan od najtežih dijelova na alpskoj maršruti ka Mont Blancu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls izjavio je da je krenuo na mjesto nesreće kako bi se uvjerio u rezultate pretrage spasilaca.

Ovo je najteža alpinistička nesreća u Francuskoj u posljednjih 10 godina.

U augustu 2008. godine, osam alpinista, od kojih četvoro Nijemaca, troje Švicaraca i jedan Austrijanac, poginuli su u lavini u blizini vrha Mont Blanc.

Izvor: Al Jazeera i agencije