Dezinformacije i panika zbog igrice ‘Plavi kit’

Policija u Bosni i Hercegovini upozorila je javnost da je opasna internetska igra koja završava samoubistvom stigla i u ovu zemlju. Škole su poslale upozorenja roditeljima, a mediji su izvještavali da su se u više zemalja zbog ove igre ubile desetine mladih. Al Jazeera je pokušala istražiti šta je istina u ovoj priči.

Na snimku na YouTubeu korisnik, navodno iz Bosne i Hercegovine, izvršava četvrti zadatak koji je dobio od kuratora, odnosno administratora internetskog izazova poznatog kao “Plavi kit”. U videu je prikazan i razgovor u kojem nepoznata osoba od igrača traži da se popenje na krov zgrade i sjedi na ivici. Posljednji video istog korisnika završava porukom da je sve bila neslana šala s ciljem testiranja reakcije javnosti.

No, policija je prošle sedmice izdala saopćenja u kojima je navela da je ova igra više od neslane šale. Osim upozorenja Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koje je izdano nakon prijave jedne sarajevske škole, oglasio se i MUP Tuzlanskog kantona, navodeći da je i u Tuzli zabilježen jedan slučaj. Potom je reagiralo Ministarstvo obrazovanja KS-a, tražeći od škola da o svemu upozore roditelje i djecu. Iz Federalne uprave policije, koja je također upozoravala na opasnosti u vezi s “Plavim kitom”, nezvanično saznajemo da se podnesene prijave ipak ne odnose na ovu internetsku pojavu.

Policija nema saznanja

Prijava nije imala ni Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

“Bilo je nekih određenih naznaka u javnim medijima u Bosni i Hercegovini, ali trenutno ne posjedujemo nikakve informacije po pitanju ovog fenomena”, kaže Ismar Brkić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

O njemu ih je obavijestio međunarodni Interpol: “Zaprimili smo zahtjev od generalnog sekretarijata Interpola, s obzirom na pojavni fenomen ‘Plavi kit’, da nadležne institucije, odnosno policijske agencije u svim zemljama članicama prikupe informacije da li eventualno postoje registrirani slučajevi igranja ove igrice.”

Paniku u javnosti nastalu pogrešnim naslovima o povezanosti igrice “Plavi kit” sa desetinama ubistava te upozorenjima policije i škola nastoje smiriti IT-stručnjaci. Objašnjavaju da igrica “Plavi kit” ne postoji i da je riječ o svakodnevnoj internetskoj opasnosti u obliku chata na društvenim mrežama.

Više u videoprilogu.

Izvor: Al Jazeera