DF najavio borbu protiv ‘izborne krađe’

Državna izborna komisija (DIK) odbila je u ponedjeljak, većinom glasova, sve prigovore Izbornog štaba Miodraga Lekića na regularnost predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Za odbijanje prigovora Lekićevog Izbornog štaba glasalo je osam članova DIK-a iz vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije u tom državnom tijelu bili protiv.

Lekićev Izborni štab podnio je 17 prigovora DIK-u i tražio da se ponište izbori za predsednika Crne Gore na svim biračkim mjestima, gdje je bilo glasanja putem pisma.

Reporterka Al Jazeere Milica Marinović javila je iz Podgorice da je Predsjedništvo Demokratskog fronta saopćilo nakon sastanka da nije iznenađeno odlukom DIK-a.

“Takva odluka nameće potrebu hitnih konsultacija nadstranačkog tipa oko sljedećih demokratskih koraka u borbi protiv izborne krađe koju je DPS počinio građanima Crne Gore”, navodi se u saopćenju Predsjedništva DF-a.

“Slobodna biračka volja građana Crne Gore je prije i tokom minulog izbornog procesa bila izložena sistematskim pritiscima, ucjenama i na kraju masovnoj krađi. Predsjedništvo DF-a saglasilo se sa jednodušnim stavom ogromne većine crnogorske javnosti – da će se ustavno pravo slobodnog izbora braniti svim demokratskim sredstvima.”

Ponavljanje na tri glasačka mjesta

Na predsjedničkim izborima 7. aprila putem pisma je glasalo 11.706 glasača na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169.

Opštinske izborne komisije ranije su također odbile sve prigovore Izbornog štaba Lekića, ocjenjujući da su neosnovani.

DIK-a je ostao pri ranijoj odluci da će glasanje biti ponovljeno samo na tri biračka mjesta u Podgorici.

Nakon što je DIK odbio prigovore Lekićevog Izbornog štaba, nezadovoljna stranka može se u narednih 24 sata žaliti Ustavnom sudu Crne Gore, koji je dužan da na žalbu odgovori u roku od 48 sati ili najkasnije u četvrtak, 18. aprila do 20 sati.

S obzirom na to da je donijeta odluka da se na nekoliko biračkih mjesta u Podgorici ponište rezultati izbora u tom slučaju propisano je da se ponovni izbori održavaju najduže u roku od sedam dana od dana poništavanja rezultata.

“To znači da će ove sedmice morati da budu održani ponovni izbori, a tek nakon toga i nakon isteka postupka kod Ustavnog suda stiču se uslovi za proglašenje konačnih rezultata izbora”, pojašnjeno je iz DIK-a.

Lekić je ranije kazao je da neće priznati pobjedu kandidata Demokratske partije socijalista Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, dodajući da ne isključuje proteste kao oblik političke borbe.

Opozicioni Demokratski fronta, čiji je Lekić lider, poručio je ranije da će do daljnjeg bojkotovati rad crnogorskog Parlamenta.

Odgovor DPS-a

Crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Ðukanović kazao je ranije da se ne plaši najavljenih protesta opozicije zbog rezultata predsjedničkih izbora, dodajući da u institucijama sistema treba otkloniti sumnje u regularnost glasanja.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević poručio je da Lekić dobro zna da je na predsjedničkim izborima pobijedio Vujanović, zbog čega je isključiva odgovornost za eventualni bojkot parlamenta i proteste u Crnoj Gori na Lekiću.

Uprava policije Crne Gore formirala je operativni štab za praćenje bezbjednosne situacije, nakon što su iz Demokratskog fronta najavljeni protesti naredne sedmice, zbog rezultata predsjedničkih izbora.

Na predsjedničkim izborima 7. aprila pismom je glasalo 11.706 glasača na 1.122 biračka mjesta od ukupno njih 1.169.

Izvor: Al Jazeera i agencije