Di Maio odustaje od mjesta premijera Italije

Di Maio i dalje insistira da Salvini napusti svog saveznika, bivšeg premijera Silvija Berlusconija, (EPA)

Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luigi di Maio prvi put je, od kako su izbori 4. marta završeni bez jasnog ishoda, predložio da premijera izabere zajedno sa liderom krajnje desničarske Lige, Matteom Salvinijem.

Sve do sada, Di Maio je insistirao na tome da sam bude novi premijer, ali je u nedelju Ligi dao ponudu u pokušaju da zemlju izvuče iz političkog zastoja koji traje više od dva meseca, navodi Reuters.

“Ako je cilj da se u delo sprovede izborna platforma, a prepreka je Luigi di Maio kao premijer, onda kažem – hajde da izaberemo premijera zajedno”, rekao je Di Maio u intervjuu za državnu televiziju RAI.

Do ovog poteza došlo je nekoliko sati uoči treće i možda poslednje runde formalnih konsultacija s predsednikom Sergiom Mattarellom.

Pokret Pet zvezdica sastaće se s predsednikom u ponedeljak, dok će Liga, koja predvodi delegaciju desnog centra, u predsedničku palatu doći posle njih.

Iako Di Maio ustupa funkciju premijera, i dalje insistira na tome da Salvini napusti svog saveznika, bivšeg premijera Silvija Berlusconija, koga Pokret pet zvezdica vidi kao simbola političke korupcije.

“Lopta je sada u dvorištu desnog centra”, istakao je Di Maio, rekavši da ne zna da li će Berlusconi “uzmaći”.

Mogući i novi izbori

Visoki, neimenovani izvor u Berlusconijevoj stranci rekao je, nakon razgovora lidera alijanse desnog centra, da “desni centar ostaje jedinstven, ali još nije sve gotovo”.

Inače, u protekla dva meseca, Salvini je više puta odbio da raskrsti s Berlusconijem.

Ukoliko alijansa desnog centra ostane jedinstvena i ovoga puta, očekuje se da će Mattarella pokušati da oformi privremenu vladu, s tim da Italija ponovo izađe na izbore kasnije ove godine.

Di Maio je rekao da, ako se Pokret pet zvezdica ne sporazume sa Ligom, on želi izbore što je pre moguće – već ovog leta.

Naglasio je da Pokret neće podržati nikakvu vladu koju bi oformio Mattarella.

Takva vlada bi mogla da stupi na dužnost s punim ovlašćenjima samo ako ima podršku ili Pokreta pet zvezdica ili Lige, a obe stranke se protive toj ideji, napominje britanska agencija.

Mattarella, koji je ovlašćen da bira premijere i raspušta parlament, pokušao je da izbegne nove izbore vodeći podrobne i strpljive pregovore, ali sada izvor upoznat sa situacijom kaže da se izbori u septembru ili oktobru ne mogu isključiti.

Izvor: Agencije