Di Maria: Od 20 lopti do 80 miliona eura

Angel Di Maria je nogometni put počeo u ekipi Torito, malom lokalnom klubu iz argentinskog grada Rosarija (EPA)

Iako je Manchester United prošlog ljeta za njega platio 80 miliona eura, prvi transfer argentinskog veznjaka Angela di Marije, vrijedio je samo 20 nogometnih lopti.

Di Maria je nogometni put počeo u ekipi Torito, malom lokalnom klubu iz argentinskog grada Rosarija, gdje je rođen i jedan od najboljih igrača svih vremena, napadač Barcelone i kapiten argentinske reprezentacije Lionel Messi, prenosi Hina.

“Bilo mu je sedam godina kada su ljudi iz Rosario Centrala došli po Di Mariju i prodali smo ga za 20 lopti”, kazao je trener Torita Marcelo Pavon.

Treniranje u klubu Rosario Central značilo je da svaki dan mora putovati deset kilometara, a u tome mu je često pomagala majka, koja ga je vozila na biciklu.

‘Rezanac’ najpopularniji u Rosariju

U argentinskom prvoligašu igrao je do 19. godine, a potom je 2007. godine za pet miliona eura prešao u lisabonsku Benficu.

Dres portugalskog kluba nosio je tri sezone, a 2010. godine otišao je u Real Madrid, koji je za njega platio 25 miliona eura.

Iz Reala je prošlog ljeta preselio u Manchester United, u transferu vrijednom 80 miliona eura – od 20 lopti do 80 miliona eura u nepunih 20 godina.

Iako je Messi najpopularniji nogometaš na svijetu, u Rosariju, u kvartu Union “Rezanac”, kako zovu Di Mariju, ima više fanova.

To se vidi po dresovima s njegovim imenom, ali i po grafitima.

Izvor: Agencije