Di Maria – žrtva Realovog trošenja

Di Maria je s Unitedom potpisao petogodišnji ugovor (Reuters)

Piše: Sead Fadilpašić

Nakon skoro tri decenije potpune dominacije u engleskom Premiershipu, te redovnog nastupa u Ligi prvaka, gdje se neosvajanje trofeja doživljavalo kao tragedija vrijedna trodnevne žalosti, Manchester United je odlaskom trenera Alexa Fergusona doživio veliki pad forme.

David Moyes, nekadašnji trener Evertona, preuzeo je “Crvene đavole” i s njima nemogući zadatak – nastaviti gdje je stao Sir Alex.

Sezona je završila katastrofalno po United, a pogubno po Moyesov posao. Nakon serije neslavnih rekorda, Moyes odlazi, a mančestersku ekipu preuzima Louis van Gaal – čovjek koji je sa reprezentacijom Holandije samo dva mjeseca ranije osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

I odmah je najavio – sedam igrača Uniteda ne zadovoljava i može napustiti klub.


Di Maria u dresu Benfice, 2007 [Wikipedia]

U isto vrijeme, madridski Real je radio ono što najbolje zna – trošio novac na pojačanja.

I pored Di Marije, koji je zbog povrede odsustvovao s finala SP-a a bi čiji talent sigurno promijenio njegov tok, Real Madrid je prošle godine dao 91 milion eura za ljevonogog veznjaka Garetha Balea, a prije mjesec, kako javljaju mediji, i 80 miliona eura Monacu za još jednog ljevonogog veznog napadača – Jamesa Rodrigueza.

Tako je igrač kojeg trener Atletica Diego Simeone naziva “najboljim igračem Real Madrida” postao žrtva trošenja i marketinške igre madridskog kluba.

Argentinski nogometni stručnjak Cesar Monetti kaže: “Nepravda je to što su uradili Di Mariji. Doveli su Jamesa Rodrigueza da bi prodali više dresova. On je marketinški proizvod.” 

U otvorenom pismu navijačima Reala, Di Maria kaže: “Velika je čast bila nositi ovaj dres četiri godine i osjećao sam samo ponos zbog svega što sam prošao i šta sam postigao sa svojim saigračima. Nažalost, moram ići, ali želim naglasiti da to nikada nije bila moja želja.” 

Rođen je u Rosariju u Argentini, dolazi iz istog grada kao i još jedna argentinska zvijezda, Lionel Messi.

Reprezentativni uspjeh

U tom gradu je počeo svoju nogometnu karijeru, a prve profesionalne mečeve ubilježio je sa 17 godina u lokalnom klubu Rosario Central.

Samo dvije godine, 35 nastupa i šest golova bilo je potrebno portugalskom klubu Benfica da primijeti talentiranog Argentinca. Rosario je zaradio osam miliona eura na tom transferu.

Najskuplji transferi u britanskom nogometu

2014 Angel di Maria   75 miliona eura (iz Real Madrida u Manchester United)
2011 Fernando Torres  60 miliona eura (iz Liverpoola u Chelsea)
2013 Mesut Ozil       50 miliona eura (iz Real Madrida u Arsenal)
2011 Sergio Aguero    45 miliona eura (iz Atletico Madrida u Manchester City)
2014 Juan Mata        43 miliona eura (iz Chelseaja u Manchester United)
2011 Andy Carroll     40 miliona eura (iz Newcastle Uniteda u Liverpool)
2014 Alexis Sanchez   40 miliona eura (iz Barcelone u Arsenal)

I dok je gradio klupsku karijeru, s reprezentacijom je već ostvarivao značajne uspjehe, pa je 2007. godine u Kanadi, zajedno sa Sergiom Aguerom, osvojio Svjetski kup U20, a godinu kasnije je u Pekingu postigao jedini gol u finalu protiv Nigerije i svojoj zemlji donio zlatnu medalju Olimpijskih igara.

Dobrim igrama, kako na međunarodnom tako i na klupskom nivou, skrenuo je na sebe pažnju skauta Real Madrida.

Mnogi će reći – ostalo je historija.

U Madrid je prešao za 26 miliona eura.

U dresu “Los Blancosa” je upisao 190 nastupa i postigao 36 golova. Osvojio je Ligu prvaka, prvenstvo, dva španska kupa, evropski Superkup te španski Superkup.

Nakon što je prošao ljekarski pregled, potpisao je ugovor za Manchester United, a vrijednost transfera iznosi 75 miliona eura.

Di Maria je tako postao najskuplje pojačanje u historiji engleskog nogometa. Dosadašnji rekord držao je Fernando Torres, kojeg je Chelsea prije tri godne doveo iz Liverpoola za 60 miliona eura.

Ugovor je potpisao na pet godina, a na Old Traffordu će zarađivati približno 250.000 eura sedmično.

“Normalno je da klub koji ima vrlo dobre igrače ne voli ih prodavati”, rekao je bivši predsjednik Reala Ramon Calderon.

Sportski novinar Jonathan Wilson, autor knjige “Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics”, nedavno je Di Mariju opisao kao “taktički vjerovatno najvažnijeg člana Real Madrida u sezoni 2013-14. u svojoj dubljoj poziciji veznjaka”.

“Išao je široko kada Ronaldo ulazi u sredinu. Stvarao je vezu između Xabija Alonsa i Luke Modića, a naprijed je sjedio kada bi ga uduplao Marcelo”, objašnjavao je Wilson, koji smatra da je Real napravio grešku prodajom Di Marije, sličnu kakvu je napravio prodajom Claudea Makelelea.

Di Maria je četvrto pojačanje koje je novi menadžer Uniteda Louis van Gaal doveo ovoga ljeta na Old Trafford.

Prije Argentinca stigli su Ander Herrera iz Athletic Bilbaoa, Luke Shaw iz Southamptona i Marcos Rojo iz Sportinga, čime je United ovog ljeta na pojačanja do sada potrošio 170 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera