Dieng i Inzko: Neprihvatljivo je poricati ratne zločine

Neprihvatljivo je osporavanje presuda počiniteljima nedjela koje je izrekao Haški tribunal (OHR)

Neprihvatljivo je svako poricanje zločina koji su počinjeni tokom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine, kao i osporavanje presuda počiniteljima takvih nedjela koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ocijenili su u četvrtak specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprečavanje genocida Adama Dieng i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Dieng je u Bosni i Hercegovini boravio i prošle sedmice, kada se sastao s ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semihom Borovac, a posjetu je nastavio sredinom ove sedmice susretom sa zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te s Inzkom.

Nakon njihovog susreta iz Ureda visokog predstavnika je saopćeno kako su razmatrali proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i regiji u svjetlu posljednjih presuda Haškog tribunala.

Dieng i Inzko zabrinuti su činjenicom da 22 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno kako bi priznali stradanja civila i svih žrtava drugih nacionalnosti.

‘Tendencija veličanja ratnih zločinaca’

Inzko je ocijenio “iznimno štetnim” za proces pomirenja u Bosni i Hercegovini to što “istaknute političke osobe poriču genocid i druge ratne zločine”.

“Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, poricanja genocida i ratnih zločina općenito. Takva neprihvatljiva retorika diskvalificirala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama”, izjavio je Inzko.

Dieng će tokom boravka u Bosni i Hercegovini posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, gdje su pokopani Bošnjaci ubijeni u genocidu kojega su u julu 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Najavljen je i njegov odlazak u Donju Gradinu, na obalama Save, gdje je tokom Drugog svjetskog rata bilo najveće stratište na kojemu su likvidirani zatvorenici ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Izvor: Agencije