Dijalog u Briselu: Kosovo sve bliže dobijanju pozivnog broja

Prosječni korisnik smartfona pogleda u telefon više od 200 puta dnevno, rezultati su istraživanja (AP)

U Briselu će danas biti nastavljena ovosedmična runda ekspertskih razgovora delegacija Beograda i Prištine, navodi agencija Tanjug.

Jučer se razgovaralo o primjeni sporazuma o telekomunikacijama i pravosuđu, a delegacija Srbije ponovo je sa predstavnicima Europske unije pokrenula pitanje primjene dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kada je primjena dogovora o telekomunikacijama u pitanju, Priština bi danas trebala provesti sav tehnički i administrativni posao neophodan za registraciju kompanije MTS d.o.o. Kosovska Mitrovica, odnosno prenos i uknjižbu imovine Telekoma Srbije kao imovine nove MTS kompanije na Kosovu.

Ukoliko ti elementi sporazuma budu provedeni u skladu sa dogovorom, Beograd bi Međunarodnoj telekomunukacionoj uniji trebao do 3. decembra poslati svoju saglasnost da se za Kosovo dodijeli pozivni broj + 383.

Teme današnjih razgovora bi trebale biti iste – telekomunikacije, pravosuđe i ZSO.

Pitanje slobode kretanja

Ranije ovog mjeseca je objavljeno kako će Kosovo sredinom decembra, nakon šest godina pregovora sa Srbijom, dobiti vlastiti međunarodni telefonski kod koji će glasiti +383.

U kosovskom sistemu fiksne telefonije trenutno je u upotrebi isti međunarodni telefonski kod kao u Srbiji, odnosno +381.

Za uspostavu mobilne veze s Kosovom, prema sadašnjem rješenju, korisnici izvan njegovog teritorija moraju prvo birati telefonski kod Monaka ili Slovenije.

Prema prištinskim izvorima, nedostatak vlastitog predbroja Kosovo je godišnje koštao 200 miliona eura.

Očekuje se da se do sutra, do kada je predviđeno da traje ovosedmična runda tehničkog dijaloga, pokrene i pitanje primjene sporazuma o slobodi kretanja, konkretno dogovora o registarskim tablicama za vozila.

Problematična pitanja

U proteklom periodu održano je nekoliko rundi dijaloga na različite teme, ali je „zapelo“ u primjeni već dogovorenog, prije svega – formiranja Zajednice srpskih opština i Telekoma.

Zbog izostanka pomaka i konkretnih rezultata u dijalogu Beograda i Prištine, na čekanju je i nastavak europskih integracija, odnosno otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije sa Europskom unijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije