Dijalog u Dohi: Katar prevazišao temu vjerskih sloboda

Konferencija se organizuje u vrijeme dok traje blokada Katara koju su toj državi nametnule četiri arapske zemlje s većinski muslimanskim stanovništvom (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Ouzzine

U glavnom gradu Katara, Dohi, u utorak su počele aktivnosti vezane za 13. međureligijsku konferenciju, kojoj prisustvuju učesnici iz arapskih i drugih država širom svijeta, te predstavnici različitih religija.  

Dvodnevna konferencija pod nazivom “Religija i ljudska prava” fokusirat će se na stanje i prava civila u zonama pogođenim ratom i sukobima, te pitanja koja se bave vjerskom tolerancijom i ulogom religije u uspostavljanju mira u svijetu.

Konferencija, koja se organizuje u vrijeme dok traje blokada Katara koju su toj državi nametnule četiri arapske zemlje s većinski muslimanskim stanovništvom (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat), čime su prekršile ljudska prava, ima za cilj aktivirati međunarodne konvencije i doći do preporuka koje bi obavezale spomenute države na provođenje zakonâ o ljudskim pravima.  

Čvrsta posvećenost

Na otvaranju konferencije visoki katarski zvaničnik Sultan bin Saad al-Muraikhi naglasio je čvrstu posvećenost katarskih vlasti i naroda te zemlje aktivnom učešću u svemu onome što jača duh bratstva među ljudima i zbližava sljedbenike svih religija kako bi živjeli u miru i harmoniji. 

Al-Muraikhi je rekao: “Paradoksalno je da se ova konferencija održava u Kataru, koji se nalazi pod blokadom svojih bratskih država, s kojima dijeli istu vjeru, prošlost i zajedničku sudbinu. Države koje su nametnule blokadu Kataru bacile su te vrijednosti pod noge, misleći da će time navesti Katar da pristane na uvjete koji su u suprotnosti s ljudskim pravima.”   

Al-Muraikhi dodaje da će konferencija poslati dvije važne poruke: prva je da će Katar i dalje biti centar regionalnih i međunarodnih konferencija i aktivnosti, bez obzira na blokadu koja mu je nametnuta.

Druga poruka glasi da sakrivanje iza vjerskih parola više nikome ne djeluje uvjerljivo nakon što je svijet imao priliku svjedočiti nametanju blokade jednom muslimanskom narodu u ramazanu, najodabranijem mjesecu u godini, te u vrijeme kad svijet poziva na međureligijski dijalog i promovisanje duha tolerancije i prijateljstva među sljedbenicima različitih religija, kao i među sljedbenicima iste religije. 

Pogrešna interpretacija

Rabin dr. Reuven Firestone upozorio je na radikalne interpretacije vjere koje se uzimaju kao osnova za promovisanje nepravde i kršenje ljudskih prava. Tri abrahamske religije odražavaju Božiju volju za uspostavljanje pravde među ljudima, prema njegovim riječima. 

Firestone je za Al Jazeeru izjavio da je zbunjen i iznenađen time što neke muslimanske države nanose štetu drugoj muslimanskoj zemlji u svom susjedstvu koja se smatra jednom od zemalja s najviše tolerancije i razumijevanja prema drugima. “Ovo je nečuveno, stoga bi trebali ponovo preispitati svoje ponašanje jer je ono u suprotnosti s vjerskim statusom i baštinom vjerskih mjesta koja se nalaze u tim državama”, rekao je.

U istom kontekstu, mitropolit Tbilisija Malhaz Songulašvili, profesor komparativne teologije na Državnom univerzitetu Ilija u Gruziji, naglašava da su ljudska prava u abrahamskim religijama došla hiljadama godina prije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.   

Songulašvili je zatražio od učenjaka, mislilaca i čelnika da podstaknu sljedbenike religija da konsoliduju ljudska prava i pravičnost kao zajedničke vrijednosti, čije je poštivanje Bog tražio još od pamtivijeka. 

Besmislena blokada

Abdelfattah Mourou, potpredsjednik pokreta En-Nahda iz Tunisa, kaže da je sramota da arapske države ostanu izuzetak u svijetu ljudskih prava, pravednosti i vjerske tolerancije i da ga iznenađuje spletkarenje pojedinih arapskih država u odnosima s drugima. 

Mourou je rekao za Al Jazeeru: “Danas učestvujemo na konferenciji o međureligijskom dijalogu i razgovaramo na temu ljudskih prava dok se nedaleko od nas nalaze države koje provode besmislenu blokadu Katara i krše prava onih koji žive na teritoriji te države, uprkos tome što te države povezuje jedna religija i vjerovanje, štaviše, i jedna porodica.” 

Mourou je pozvao države koje su nametnule blokadu Kataru da budu razumne i odgovore na glas mudrosti koji ih prisiljava da sjednu za sto s Katarom i riješe međusobne nesuglasice. “Sramota je da biskupi i rabini koji učestvuju na konferenciji izražavaju čuđenje zbog toga što muslimanske države krše ljudska prava u drugoj muslimanskoj državi, zanemarujući pritom učenja svoje vjere”, rekao je.

Ozbiljna kršenja prava

Dr. Ibrahim bin Saleh al-Nuaimi, predsjednik Međunarodnog centara za međureligijski dijalog u Dohi (DICID), naglasio je da se DICID prilikom odabira tema koje će biti razmatrane na konferenciji obično odluči za one koje odgovaraju aktuelnim temama i tiču se stvarnosti koju žive zemlje širom svijeta, a posebno arapska regija. Upravo je zbog toga i odabrana tema “Religija i ljudska prava” s obzirom na njihova ozbiljna kršenja u regiji.

Al-Nuaimi je skrenuo pažnju da blokadu s kojom se suočava Katar, a koju su nametnuli Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, prate ozbiljna kršenja prava, što je dovelo do razdvajanja velikog broja porodica, politiziranja vjerskih simbola i zabrane stanovnicima Katara da obave obrede hadža i umre.

Al-Nuaimi je naglasio da je njegova država prevazišla temu pitanja vjerskih sloboda nakon što je osnovala kompleks za sve religije, koji sadrži osam crkava i bogomolja za različite nemuslimanske vjerske zajednice koje žive na teritoriji Katara. Gotovo 40.000 ljudi svakodnevno obavlja svoje vjerske obrede u tom kompleksu.

Izvor: Al Jazeera