Đilas ponovo gradonačelnik Beograda

Đilas najavio da će se zalagati za stvaranje novih radnih mjesta (Tanjug)

Dosadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas u srijedu je ponovo izabran na tu funkciju.

Ðilasov izbor za prvog čovjeka grada podržala su 63 odbornika. Njegovim zborom počinje teći novi četvorogodišnji mandat Ðilasu, budući da je na funkciju gradonačelnika prvi put izabran izabran 19. augusta 2008. godine.

Za zamjenika gradonačelnika je izabrana dosadašnja pomoćnica gradonačelnika Tatjana Pašić. 

Bez dogovora o vladi

Lideri Demokratske stranke (DS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) već mjesec dana pregovaraju o sastavljanju nove vlade, ali konačan dogovor još nije postignut.

Principi i politika eventualne koalicije na republičkom nivou usaglašeni su na sastanku DS-a i SPS-a u utorak, ali nije dogovoreno koje će sve partije ući u novu vladu, na čemu insistira lider SPS-a Ivica Dačić.

Njegov stranački kolega Milutin Mrkonjić izjavio je kako je DS odgovoran za činjenicu da pregovori nisu završeni.

Mrkonjić je za Večernje novosti rekao i da demokrate svojim oklijevanjem guraju socijaliste u pregovore sa Srpskom naprednom strankom.

U koaliciji okupljenoj oko SPS-a rekli su Al Jazeeri da nema zvaničnih pregovora sa strankom koju sada vodi Aleksandar Vučić, ali nisu potvrdili niti demantirali da se vode nezvanični pregovori.

U Skupštini grada Beograda u toku je izjašnjavanje odbornika o budućem gradonačelniku, njegovom zamjeniku i Gradskom vijeću.

Glasanje je bilo tajno, a na funkcije su izabrani oni koji su dobili većinu glasova od ukupnog broja odbornika.

Đilas je bio jedini kandidat za gradonačelnika prijestolnice Srbije.

Nova radna mjesta

Ðilas je ranije u srijedu izjavio da će prioriteti u radu gradske vlasti u naredne četiri godine biti dalji razvoj infrastrukture, ulaganje u poljoprivredu, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Ðilas je, predstavljajući program za naredne četiri godine, poručio da će Beograd u narednom mandatu krenuti u borbu za nova radna mjesta i privlačenje investicija, kao i to da je spreman u tom cilju realizirati projekat Kancelarije za brze odgovore, za koji se zalagala Srpska napredna stranka, ukoliko će to donijeti nova radna mjesta.

“Nismo se trkali za investicijama, jer za njih treba infrastruktura i jer Beograd ne može da uzme sve investicije koje dolaze u Srbiju. Beograd mora da uđe u borbu sa razvijenim delovima Srbije, kao što je Vojvodina i mi ulazimo u borbu za nove investitore i za nova radna mesta. Ne želim više da slušam da je Inđija najbolje mesto za biznis”, rekao je Ðilas.

Ðilas je kazao da će najvažniji cilj gradske vlasti u narednom mandatu biti dalji razvoj infrastrukture, budući da će završetkom mosta Zemun – Borča i obilaznice Beograda dobiti prostor za dvije velike privredne zone, što će doprinijeti pokretanju proizvodnje i većem zapošljavanju.

Ðilas je, uz zahvalnost njegovom dosadašnjem zamjeniku Milanu Krkobabiću na pomoći u vođenju grada, rekao da će grad nastaviti razvijati koncept socijalnog preduzetništva, koje je pokrenuo Krkobabić.

Rasprava o izboru izvršnih organa gradske vlasti trajala je otprilike tri sata, a tokom nje odbornici liste “Pokrenimo Beograd” i Demokratske stranke Srbije najavili su da neće podržati izbor Ðilasa.

Podršku Đilasu najavili su i odbornici koalicije SPS-PUPS-JS.

Talas poskupljenja

Šef odbornika “Pokrenimo Beograd” Nebojša Stefanović iznio je niz primjedbi na rad gradske vlasti i Ðilasa u prethodne četiri godine, a jedna od njih je ta što je veliki broj nadležnosti opština prešao u ruke grada, što je, kako je kazao, doprinijelo lošijim rezultatima.

Stefanović smatra da je gradska vlast u prethodne četiri godine učinila sve da “centralizuje donošenje svih vitalnih gradskih odluka”, te da je Beograd u prethodne četiri godine pogodio talas poskupljenja, povećanja broja taksi koje firme plaćaju, te naveo probleme navodnog partijskog zapošljavanja i brojne afere kao ogromne probleme.

Šef odbornika DSS-a Andreja Mladenović rekao je da u naredne četiri godine mora postojati čvršći odnos gradonačelnika, njegovog pomoćnika i članova Gradskog vijeća, sa gradskim parlamentom, što nije bio slučaj u prethodnom mandatu.

On je kazao  da je zaduživanje grada jedna od najvećih zamjerki na račun gradske vlasti, jer je, kako tvrdi, grad zadužen preko 800 miliona eura.

Krkobabić je kazao kako očekuje da će naredna gradska vlast nastaviti sa socijalnom politikom, kao i sa brigom o najstarijim Beograđanima, te najavio da će biti povećana pomoć najsiromašnijim penzionerima.

On je rekao da će u okviru koncepta socijalnog preduzetništva biti zaposlen jedan posto Beograđana, a prvenstveno osoba sa invaliditetom, raseljenih i izbjeglih lica i drugih marginaliziranih grupa.

Izvor: Agencije