Dinamo kažnjen sa 63.000 eura i zatvaranjem tribine

Dio kazne Dinamu odnosi se na korištenje pirotehnike (EPA)

Evropska fudbalska unija (UEFA) kaznila je zagrebački Dinamo zatvaranjem sjeverne tribine na meču protiv Spartaka iz Trnave i s ukupno 63.000 eura nakon što su hrvatski navijači isticali ustaške simbole u nedavnom susretu Evropske lige protiv Anderlechta u Briselu, javio je Tanjug,

Dinamo je, po prijavi srpskog delegata Vlade Glođovića i predstavnika FARE-a, sankcionisan i na osnovu tri tačke – upotrebe pirotehnike na stadionu, bacanje tvrdih predmeta u teren i tuče navijača, uz rasizam, pošto UEFA tako tretira isticanje ustaških simbola.

Hrvatskom prvaku prijetila je kazna igranja bez publike na stadionu Maksimir, ali je, kao i na početku sezone, prošao samo sa djelimičnim zatvaranjem tribina, uz novčanu kaznu.

Čekaju još jednu kaznu

“Zbog rasizma je novčana kazna 50.000, zbog pirotehnike 5.000, a bacanje tvrdih predmeta 8.000 eura”, saopštio je Dinamo putem web stranice, uz napomenu da će na “sjeveru”, u utakmici protiv Spartaka istaći baner “Equal game” sa grbom UEFA-e.

I to nije sve, jer Dinamo još čeka kaznu za meč protiv Fenerbahcea odigranog u Zagrebu 20. septembra, nakon kojeg je UEFA pokrenula postupak.

Ranije, Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je Dinamo sa 39.000 eura zbog dva slučaja na utakmicama doigravanja za plasman u grupnu fazu Lige evropskih prvaka protiv švicarskog Young Boysa.

Izvor: Agencije