Dinamo Kijev blizu grupne faze Lige prvaka

Šut Emenikea: Nigerijac postigao prvi gol za Spartak protiv turskog Fenerbahcea (EPA)

Nogometni viceprvak Rusije, moskovski Spartak na svom terenu savladao je, u prvom meču posljednjeg dijela kvalifikacija za Ligu evropskih prvaka, turski Fenerbahče sa 2:1, te ostvario prednost pred revanš naredne sedmice u Istanbulu.

Duel u ruskoj prijestolnici, u utorak navečer, pratilo je blizu 30.000 navijača, a domaćin je poveo golom nigerijskog internacionalca Emmanuela Emenikea u 59. minuti, da bi Holanđanin Dirk Kuyt pogodio za poravnanje šest minuta kasnije.

Konačnih 2:1 za Spartak postavio je Dmitrij Kombarov pogotkom u 69. minuti.

Dinamo iz Kijeva došao je na korak je od grupne faze Lige prvaka, gostujućom pobjedom nad njemačkim predstavnikom, Borussijom iz Moenchengladbacha sa 3:1.

Domaćin je poveo u 13. minuti preko finskog internacionalca Alexandera Ringa, da bi Kijevljani poravnali 15 minuta kasnije golom kapitena Tarasa Mihalika. Andrej Jarmolenko upisao se u listu strijelaca u 36. minuti, kada su gosti potpuno preokrenuli i poveli sa 2:1. Sve dileme o pobjedniku riješio je Holanđanin u dresu Borussije Luuk de Jong, koji je poslao loptu u vlastitu mrežu u 81. minuti.

Trijumf na gostovanju zabilježio je i rumunski Cluj, koji je u Švicarskoj savladao Basel rezultatom 2:1.

Raspoloženi Sougou

Švicarci su poveli minutu prije kraja prvog poluvremena, a strijelac je bio kapiten Marco Streller. Gosti iz Rumunije nisu se predavali i došli su do poravnanja u 66. minuti, kada je domaćeg golmana Yanna Sommera savladao Senegalac u dresu Cluja Modou Sougou.

Pet minuta kasnije, Cluj vodi na St. Jacob Parku sa 2:1, a strijelac je ponovo bio Sougou.

Treću pobjedu gostiju u utorak navečer ostvario je škotski Celtic, koji je sa 2:0 slavio protiv švedskog Helsingborga.

Dvije minute meča bile su dovoljne gostima iz Škotske da povedu, a pogodak je bio djelo Krisa Commonsa. Domaćin je u nastavku dominirao, ali su sva nastojanja Šveđana ostala jalova, a Celtic je u 77. minuti povećao prednost preko grčkog internacionalca Giorgiosa Samarasa, a asistirao mu je strijelac prvog gola Commons.

Pored Spartaka, do slavlja “kod kuće” došao je i Kopenhagen, koji je sa minimalnih 1:0 nadigrao francuski Lille.

Domaći su na svom stadionu Parken, u glavnom gradu Danske, poveli u 38. minuti pogotkom Brazilca Cesara Santina.

Preostalih pet utakmica je na rasporedu u srijedu, a među njima je i regionalni ogled hrvatskog prvaka Dinama i slovenskog Maribora.

Još se sastaju: AEL Limassol (Kipar) – Anderlecht (Belgija), BATE Borisov (Bjelorusija) – Hapoel Ironi Kiryat Shmona (Izrael), Malaga (Španija) – Panathinaikos (Grčka) i Braga (Portugal) – Udinese (Italija).

Rezultati:

Spartak Moskva (Rusija) – Fenerbahče (Turska) 2:1

Borussia Moenchengladbach (Njemačka) – Dinamo Kijev (Ukrajina) 1:3

Basel (Švicarska) – CFR Cluj (Rumunija) 1:2

FC Kopenhagen (Danska) – Lille (Francuska) 1:0

Helsingborg (Švedska) – Celtic (Škotska) 0:2

Izvor: Al Jazeera i agencije