Dinamo: Suđenje Mamiću i ostalima 27. aprila

Zdravko Mamić u izjavi novinarima ponovio je kako od početka tvrdi da je ovo 'apsolutno politički motiviran proces' (Arhiva)

Suđenje bivšem čelniku NK Dinamo iz Zagreba Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru, koje USKOK tereti da su taj hrvatski klub oštetili za nešto manje od 116 miliona kuna (15,44 miliona eura), a državni budžet za barem 12,2 miliona kuna (1,62 miliona eura) neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, započet će 27. aprila na osječkom Županijskom sudu, odlučeno je danas na pripremnom ročištu.

Mamićeva advokatica Jadranka Sloković rekla je kako su na pripremnom ročištu “porekli sve navode optužnice”, dodavši da je ukupno predloženo blizu 3.000 dokaza, ali da tužiteljstvo još nije dostavilo raspored svjedoka na način iz kojeg bi bilo vidljivo koji se svjedoci odnose na koju tačku optužnice.

Zdravko Mamić u izjavi novinarima ponovio je kako od početka tvrdi da je ovo “apsolutno politički motiviran proces”, ali je zadovoljan što uskoro počinju rasprave i što će u sudnici moći dokazati nevinost.

“Učinili smo sve da do toga dođe čim prije, jer smo već povukli žalbe Vrhovnom sudu i dokaze koje smo priložili Optužnom vijeću, a sada smo prihvatili sve što je USKOK predložio, jer nam se žuri da se to što prije održi i da dokažemo svoju nevinost”, poručio je Mamić.

Primjeri Modrića i Lovrena

Ocijenio je kako su time opovrgnuli medijska nagađanja kako će okrivljeni opstruirati postupak na sve moguće načine, jer se događa upravo suprotno.

Rekao je kako je prije nego što su njegov brat, on i Vrbanović preuzeli vodstvo Dinama postojalo pravilo da se transferi dijele između igrača i kluba, o čemu postoje brojni dokumenti, a da je uprava kluba s njim na čelu to pravilo svela na minimum.

Kao primjere je naveo transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena, koji su, kako tvrdi, “plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi”. Smatra kako je riječ o paradoksu jer su Nadzorni i Izvršni odbor Dinama te klupski revizori potvrdili da klub time nije oštećen.

“Veseli me da ću prvi put imati priliku govoriti o tom predmetu, jer do sada nismo mogli govoriti, a sada ćemo govoriti i u sudnici i u javnosti, jer se od strane USKOK-a stalno puštaju spinovi ciljanim medijima i pojedincima da bi se ‘sondirao’ teren i napravilo suđenje prije suđenja”, ustvrdio je Zdravko Mamić.

Njega USKOK u prvoj potvrđenoj optužnici tereti kako je, izvlačeći novac iz Dinama, nezakonito zaradio najmanje 52 miliona kuna (6,92 miliona eura), a njegov brat Zoran 38,1 milion kuna (5,07 miliona eura), zbog čega je USKOK predložio oduzimanje nepripadne imovinske koristi.

Premještaj u Osijek

Okrivljenike USKOK tereti zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo, davanja i primanja mita, zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju te pomaganja u tom kaznenom djelu.

Osim ovog slučaja, koji je u aprilu prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudija, USKOK je naknadno, zbog izvlačenja novca iz Dinama, pokrenuo još tri istrage, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu.

USKOK sumnja kako je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno više od 280 miliona kuna (37,4 miliona eura).

Izvor: Agencije