Đinđićev mural u Beogradu ponovo prefarban

Mural je dan ranije, na 15. godišnjicu ubistva Zorana Đinđića, obnovljen i pokriven zaštitnim staklom (Tanjug)

Mural sa likom ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića, koji se nalazi na platou kod Filozofskog fakulteta, ponovo je bio meta vandala.

Zaštitno staklo na muralu je u utorak išarano crvenom bojom, a iscrtan je i neprimeren sadržaj.

Mural je dan ranije, na 15. godišnjicu ubistva, obnovljen nakon prethodnog uništavanja i pokriven zaštitnim staklom.

Mural je prvobitno naslikan 21. februara, na dan kada je 1997. godine Đinđić izabran za prvog postkomunističkog gradonačelnika prestonice Srbije, a uz Đinđićev lik bio je ispisan i njegov citat iz 1997. godine: “Grad je po svom imenu beo. Mi ćemo ga napraviti i gradom svetla.”

Uvredljivi grafiti i u Novom Sadu

I u Novom Sadu na dan obeležavanja 15. godišnjice ubistva Zorana Đinđića crvenom bojom su isprskane i prefarbane ploče u ulici koja nosi Đinđićevo ime, te ispisani pogrdni i uvredljivi grafiti u studentskom kampusu i na zgradi Poljoprivrednog fakulteta.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu i Gradski odbor DS u Novom Sadu osudili su “nov izliv mržnje i primitivizma” i zatražili od državnih organa da otkriju i  kazne “vinovnike tog političkog nasilja”.

Zoran Đinđić ubijen je hicima iz snajpera 12. marta 2003. godine ispred ulaza u zgradu vlade, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđeni su oficir tadašnje Jedinice za specijalne operacije resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović, kao izvršilac i nekadašnji komandant JSO-a Milorad Ulemek Legija.

Izvor: Agencije