Dinkić: Radikalan zaokret javnih finansija

Prijedlog budžeta za 2013. godinu predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji, izjavio je u petak ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Predstavljajući prijedlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da će u 2013. budžetski deficit biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu, a obezbijeđeno je zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.

“Uređenje javnih finansija nije dovoljno za izlazak iz krize, ali je temelj i prvi korak ka tome”, rekao je Dinkić.

On je naveo da će, zahvaljujući mjerama fiskalne konsolidacije, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biti 3,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a konsolidovani deficit, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 posto BDP-a.

On je izrazio nadu da će Parlament podržati taj zakonski prijedlog.

Na plećima stanovnika

Međutim, poslanici Demokratske stranke (DS) Mirko Cvetković i Božidar Ðelić su izjavili da neće podržati predloženi budžet za narednu godinu, jer je “neprimjeren situaciji, nema reformski pristup i teret krize prebacuje na građane”.

Oni su, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parlamentu, istakli da predloženim budžetom nisu predviđene uštede, da vlast računa na povećanje inflacije, što će dovesti do pada životnog standarda građana, čime je teret krize prebačen na stanovništvo.

Prema Cvetkovićevim riječima, ušteda nije kada se smanjuju plate već kada se napravi racionalizacija.

“U ovom budžetu ne postoji reformski pristup, nema ušteda čak ni od ukidanja neposrednih agencija kako je najavljivano. Jedino je planiran porast raznih poreza i računa se sa visokom inflacijom koja će obezvrediti standard stanovništva”, rekao je Cvetković.

On je naglasio da zbog toga što je budžet loš, što je neadekvatan odgovor za situaciju, demokrate neće glasati za njega, podsjetivši na mišljenje MMF-a da primjenjene i planirane mjere nisu dovoljne za trenutnu ekonomsku situaciju, kao i na ocjenu Fiskalnog vijeća da će deficit ići čak i do pet posto.

Njegov stranački kolega je dodao da će pad kupovne moći u narednoj godini dostići 12 posto, a možda i više ukoliko dinar ne bude stabilan.

“U budžetu nije predviđen nijedan dinar za ‘Sartid’ u Smederevu, a ‘zakinuta’ je i Vojvodina i njeni građani za 9,6 milijardi dinara, kada su u septembru usvojene izmjene Zakona o budžetskom sistemu”, rekao je Ðelić.

Rok za usvajanje budžeta je 15. decembar.

Izvor: Agencije