Dino Rađa: Treba vremena za oporavak hrvatske košarke

Prijem u košarkašku Kuću slavnih je najveće životno priznanje, tvrdi Rađa (Al Jazeera)

Legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa radostan je zbog izbora u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu, čime je dostigao sami vrh ovog sporta i ispisao značajan dio njegove istorije. Osvajač dvije srebrne olimpijske medalje u dresu Jugoslavije 1988. godine u Seoulu i sa Hrvatskom četiri godine kasnije u Barceloni, titule svjetskog prvaka 1990. u Argentini i dva naslova evropskog prvaka sa selekcijom bivše države 1989. i 1991, te dvije titule klupskog šampiona Evrope sa Jugoplastikom (sadašnji Split) 1989. i 1990. primljen je u Kuću slavnih koja nosi ime po tvorcu košarke Jamesu Naismithu, kao dio generacije 2018.

Najveće životno priznanje za sve što je uradio u košarci 51-godišnjem Splićaninu biće uručeno 7. septembra u Springfieldu. Bio je nominovan u kategoriji košarkaša koji su na poseban način uticali na razvoj košarke izvan NBA parketa, a svakako vrijedi pomenuti da je u impozantnoj karijeri punoj trofeja i individualnih nagrada nastupao i za Boston Celtics u najjačem svjetskom takmičenju – NBA ligi.

Rađa je trenutno predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza. U intervjuu je govorio o svom najvećem životnom priznanju, izboru novog selektora reprezentacije Hrvatske Dražena Anzulovića, cilju Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano 2019. u Kini, prvim mjestima Reala u Euroligi i Budućnosti u ABA ligi, završnici prvenstva Hrvatske, te najdražim uspjesima u igračkoj karijeri.

  • Da li ste iznenađeni prijemom u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu (SAD), u generaciji 2018?

– To je za mene ogromna čast i nisam se nadao da će mi ovako brzo biti ukazana. Bio sam dio povijesti Jugoplastike, Jugoslavije i Hrvatske, koja je odigrala čuveno finale protiv Dream teama Amerike u finalu olimpijskog turnira 1992. Očekivao sam jednog dana da dobijem najveću nagradu za razvoj košarke, mada ne i da se to desi sada.

  • Kakav je osjećaj dobiti najveću nagradu kao četvrti čovjek iz hrvatske košarke u društvu Krešimira Ćosića (1996), Dražena Petrovića (2002) i Mirka Novosela (2007)? 

– Neizmjerno sam sretan jer sam dobio nagradu koja je ranije pripala velikanima košarke. To je najveće moguće priznanje koje sam dobio u životu za košarkaška dostignuća.

  • Kako komentarišete da je madridski Real deseti put osvojio naslov najbolje ekipe Starog kontinenta?

– Real je zaslužio titulu, bio je nadmoćan u odnosu na protivnike i odigrao je vrhunski kao tim. Bez obzira na to što je imao MVP-a sezone Luku Dončića, ovo je pobjeda kolektiva koji je pokazao da je košarka prije svega timski sport. Svih 12 igrača Reala, koji su igrali na završnom turniru Eurolige u Beogradu, dali su doprinos njegovom povratku na evropski tron.

  • Očekujete li da će Dražen Anzulović opravdati povjerenje na mjestu selektora košarkaške reprezentacije Hrvatske i šta je prevagnulo za izbor bivšeg trenera Cibone i Cedevite?

– Bilo je više kandidata za selektora, no neki su imali obaveze u Euroligi, što je bilo nespojivo za nas. Anzulović je trener dugo godina i posjeduje važno iskustvo, te je odlučio raditi samo u reprezentaciji. Najvažniji detalj je bio da se može maksimalno posvetiti poslu selektora Hrvatske i dogovorili smo saradnju na duži period. Neće imati preveliko opterećenje i zajedno ćemo raditi na projektu unapređenja hrvatske košarke.   

  • Koji ciljevi su postavljeni novom selektoru Anzuloviću u trogodišnjem ugovoru od Hrvatskog košarkaškog saveza?

– Nema velikih ciljeva. Cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, ali trajanje njegovog ugovora ne ovisi o tome.

  • Kako komentarišete slab učinak selekcije Hrvatske, koja zauzima posljednje mjesto sa pet bodova poslije četiri kola grupe D kvalifikacija za SP 2019, uz učinak od jedne pobjede i tri poraza?

– Očekivali smo bolje rezultate, no na Hrvatsku se najviše odrazio sukob između Eurolige i FIBA, koji je nanio ogromnu štetu košarci. Kvalifikacije se igraju bez najboljih evropskih košarkaša i onih koji igraju NBA ligu, što je bezveze. U sukobu dvije organizacije ispaštaju reprezentacije i treba pronaći rješenje da igraju najbolji.

  • Koji su razlozi krize Hrvatske u dosadašnjem toku kvalifikacija?

– Hrvatska košarka je devastirana i u padu je zadnjih 20 godina. Ne želim ulaziti u razloge zašto je to tako, no sigurno je da je potrebno vremena za oporavak. Treba podići kvalitet hrvatske lige i posvetiti se više radu sa mladim igračima što će dati efekat za nekoliko godina.

  • Očekujete li da Hrvatska popravi utisak na gostovanjima kod Italije, 28. juna i Rumunije. 1. jula, te izbori plasman u završni krug kvalifikacija i na SP?

– Naravno da se se nadam pobjedama. Za nas će nastupiti igrači iz NBA lige i euroligaški, što daje nadu za bolje rezultate. Važno je da uspješno završimo obje utakmice, a o onome što kasnije dolazi, pričat ćemo kada bude vrijeme.

  • Može li se Bosna i Hercegovina prvi put plasirati na SP?

– U nastavku kvalifikacija Bosna će imati i igrače koji nisu dosad igrali. U svim grupama situacija je veoma neizvjesna i otvorena. Nisam pratio ranije nastupe Bosne i Hercegovine jer se utakmice igraju u isto vrijeme. Koncentrisan sam na igre Hrvatske i ne mogu komentarisati igre drugih timova.

  • Kakve su šanse Srbije, Slovenije i Crne Gore za odlazak na Mundobasket?

– Isto važi za ostale selekcije iz regiona. Ono što znam jeste da je bilo čudnih rezultata i da su favoriti gubili, ali i teško dobijali neke utakmice.

  • Šta je bilo presudno da Slovenija osvoji zlatnu medalju na prošlogodišnjem Eurobasketu?

– Slovenci su odigrali izvanredno na prvenstvu gdje ih je selektor Igor Kokoškov dobro vodio i posložio ekipu na pravi način. Briljirali su Luka Dončić i najkorisniji košarkaš EP-a Goran Dragić u momčadi koja je sjajno odigrala cijeli turnir. Prije finala, koje je posebna utakmica i nijedan rezultat nije iznenađenje, mislio sam da će Srbija pobijediti. Međutim, Slovenija je bila bolja i zasluženo postala evropski prvak.

  • Kako ocjenjujete trijumf Budućnosti u ABA ligi i domete hrvatskih klubova u sezoni 2017/18?

– Budućnost je zasluženo došla do titule jer je pokazala najbolje igre tokom cijele sezone. Cedevita je izgubila prvu polufinalnu utakmicu od Budućnosti na jednu loptu i da je dobila, sve se moglo okrenuti. Za Cedevitu je šteta što nije iskoristila priliku. Zadar je imao dobru sezonu, za razliku od Cibone, koja nije i zadovoljila se opstankom u ABA ligi.

  • Da li će Cedevita osvojiti petu uzastopnu titulu prvaka i nastaviti dominaciju u A1 ligi Hrvatske?

– Finalna serija gdje će Cedevita igrati protiv Cibone biće interesantna, kao i hrvatska liga, čiji se kvalitet popravlja i ove sezone je bila jako zanimljiva. Cedevita ima najširi roster, ulaže najviše novca, dok Cibona ima ekipu koja će biti snažan konkurent za naslov.

  • Koji su Vam najdraži trofeji u impresivnoj igračkoj karijeri?

– Uvijek je osvajanje prve titule prvaka Evrope sa Jugoplastikom u Minhenu imalo posebno mjesto u mom srcu. Još draže mi je bilo što smo u finalu pobijedili favorizovani Maccabi i u polufinalu Barcelonu. Od reprezentativnih uspjeha, to je srebro Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barceloni.

  • Smatrate li da će neko prekinuti nadmoć Sjedinjenih Američkih Država na velikim takmičenjima?

– Pitanje je ko će igrati za reprezentacije na olimpijadama i svjetskim prvenstvima. Ključnu ulogu imaće to da li će igrati najbolji igrači što će uveliko odrediti plasman. 

Izvor: Al Jazeera