Dio križa Isusa Krista izložen u Mostaru

Od veće relikvije odvojen je jedan mali dio i smješten unutar kristalnog križa (Anadolija)

Relikvije Svetoga križa, autentični komadić drvenoga križa na kojemu je, prema predaji, raspet Isus Krist, u utorak navečer je izložen u Galeriji Aluminij u Mostaru, prenosi Anadolija.

U nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja i visokih dužnosnika iz religijskog, kulturnog, političkog i javnog života, izložbu je otvorio vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. 

“Izložba ima višestruko značenje. Povezana je i s čuvanjem kulturne baštine i starine, ali predstavlja i novu stvaralačku umjetnost. To je sve skupa povezano s ‘Pasionskom baštinom’ i ima svoju poruku da ljudi što proživljavaju utkaju kreativnost za izričaj onoga što čovjek u sebi nosi. Ovo je večeras demonstracija takvih radova, koji na neki način nama žele poručiti da nije počeo svijet s nama i nadam se da neće ni završiti”, kazao je kardinal Puljić. 

Dokument o autentičnosti

Prema predaji, relikviju Svetoga križa u četvrtom je stoljeću, u Svetoj zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (Sveta Helena) i dio je završio u Rimu.

U 18. stoljeću, u Ceseni (Italija), od veće relikvije odvojen je jedan mali dio i smješten unutar kristalnoga križa, urešenog zrncima srebra.

U tamošnjoj je biskupskoj palači u listopadu 1761. godine izdan dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenoga relikvijara.

Sveti su ostaci Kristova križa dijelom izložbe koja predstavlja dio fundusa umjetnina i etnografske zbirke s temom Muke i Uskrsnuća Kristova.

Izložba otvorena dvije sedmice

“Osim što je puna umjetnina koje vrijedi vidjeti s umjetničkog aspekta, što i jest osnovno poslanje, u duhu korizmenog vremena i iščekivanju Uskrsa, izložba ima više duhovno značenje za pripadnike kršćanskog korpusa, jer je u Mostaru izložen relikvijar Kristova križa. Ovo je uistinu jedinstven događaj za kršćane ovoga podneblja, ali i za ljude drugih vjerskih pripadnosti koji cijene vidjeti i doživjeti nešto nesvakidanje”, kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Autentični komadić križa na kojem je raspet Isus Krist, kako ističe, putuje svijetom uz službeni certifikat Katoličke crkve i dio je izložbe “Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije” te predstavlja dio fundusa umjetnina i etnografske zbirke s temom Muke i Uskrsnuća Kristova.

Izložba će biti otvorena za besplatno razgledanje do 5. travnja, uz očekivanje velikog broja posjetitelja iz čitave regije. 

Izvor: Agencije