Dio regije ukida roaming

Roaming će u Evropskoj uniji biti ukinut do kraja naredne godine (EPA)

Građanima Crne Gore, Srbije, Makedonije, Turske i Albanije bit će izjednačene cijene telefonskih razgovora u roamingu i domaćem saobraćaju od početka naredne godine.

To je dogovoreno na sastanku regulatora iz ovih zemalja, koji je održan u Skoplju, izjavio je direktor crnogorske Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić.

On je Portalu Analitika kazao da će resorni ministri tih pet zemalja potpisati sporazum o izjednačavanju cijena roaminga i domaćeg telefonskog saobraćaja na međunarodnoj konferenciji u Miločeru 29. septembra, u okviru ovogodišnjeg Infofesta, koju crnogorska Agencija organizira u saradnji sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije, prenio je Tanjug.

“Za ovaj sporazum nije potrebna saglasnost operatera, jer je dogovoreno da zemlje potpisnice dopune svoje zakone o elektronskim komunikacijama sa rješenjima koje propisuje sporazum iz Skoplja”, rekao je Sekulić.

‘Neminovan proces’

Regulatori u tom slučaju imaju pravo naložiti operaterima da cjenovnike usklade s kolegama iz zemalja potpisnica.

“Održali smo sastanak sa operaterima iz Crne Gore, koji nijesu oduševljeni ovim sporazumom, prvenstveno iz administrativnih razloga. Oni su istakli da više ljudi dolazi u Crnu Goru nego što se putuje, zaboravljajući da će se u slučaju smanjenja cijena povećati potrošnja, tako da ne bi trebalo da dođe do pada obima njihovih prihoda”, kazao je Sekulić.

Izjednačavanje cijena razgovora u roamingu i u domaćem saobraćaju je neminovan proces, ističe Sekulić i dodaje da je samo trebalo naći dobar model za njegovu realizaciju, prenose crnogorski mediji.

On je podsjetio da je Evropska unija donijela direktivu o izjednačavanju tih cijena, čija je primjena u toku, te da Crna Gora, kao potpisnica Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, ima obavezu da preuzme i primijeni sva pravna rješenja EU-a.

“Sa Srbijom i Makedonijom smo inicirali sporazum baziran na direktivi, kojim bi naše tri zemlje imale isti status roaminga kao u EU, s čim se članice Unije nijesu složile. To nas, međutim, nije spriječilo da sklopimo ovaj sporazum, u koji su se za sada uključile Turska i Albanija, a koji je baziran na odredbama koje se primjenjuju u Uniji”, rekao je Sekulić.

On je naglasio da je sporazum otvoren za sve zainteresirane zemlje.

Srbiji će potpisati sporazum

O ovome je postignuta saglasnost vlada i regulatornih telekomunikacionih tijela Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić potvrdio je ranije za beogradske medije da će Srbija potpisati ovaj sporazum krajem septembra.

On dodaje da se Srbija pokušala, kao kandidat za članstvo u EU, priključiti direktivi koju je donio Brisel, a koja bi trebala donijeti znatno niže cijene roaminga za države članice Unije.

“Nažalost, evropski komesar za ova pitanja me je obavijestio da se Direktiva zasad odnosi isključivo na države članice”, kaže Ljajić i dodaje da je Brisel najavio podršku regionalnom dogovoru o ukidanju roaminga.

Od 1. jula građani EU-a za roaming na njenoj teritoriji plaćaju 55 posto manje nego u prošloj, a do kraja naredne godine roaming u EU bit će ukinut.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine, kojima će biti poslat tekst sporazuma, učestvovat će na Infofestu.

Etapno usklađivanje cijena

Nakon dogovora o potpisivanju sporazuma između ministarstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske o izjednačavanju cijene telefonskih razgovora u roamingu i domaćem saobraćaju od početka naredne godine, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić je izjavio da će korisnici mobilnih javnih komunikacijskih mreža prilikom boravka u ovim zemljama, jednako kao i u zemljama članicama EU-a, moći nesmetano komunicirati ne plaćajući ovu uslugu po sadašnjim neopravdano visokim cijenama.

“Očekujemo da će sniženje cijena roaminga doprinijeti ne samo nesmetanom funkcioniranju zajedničkog tržišta, nego i povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija, što će usloviti ubrzan razvoj ovog tržišta kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regiona”, kazao je Hadžić.

Ovaj sporazumom predviđa etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge s cijenom koja važi u zemljama EU-a.

Za realizaciju sporazuma bit će nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije