Dio Syrize prijeti da će srušiti Vladu

Grčki premijer suočava se s problemima unutar svoje stranke, pošto je Vlada prihvatila uslove međunarodnih kreditora da bi dobila novu pomoć.

Revolt dijela članstva stranke Syriza, koje smatra da je premijer Alexis Tsipras ustupcima kreditorima izdao ciljeve stranke, prijeti da će srušiti Vladu.

MMF neće biti u trećem paketu

Međunarodni monetarni fond neće učestvovati u planu pomoći Grčkoj, jer Atina nije prihvatila paket sveobuhvatnih reformi, a Evropljani nisu pristali umanjiti dug, izjavio je jedan od zvaničnika MMF-a.
‘MMF neće učestvovati sve dok ova dva uslova ne budu ispunjena’, rekao je visoki zvaničnik MMF-a, koji je želio ostati anoniman.
On je dodao da to sigurno neće biti ostvareno u narednih nekoliko mjeseci.
Prema sporazumu od 13. jula, Evropljani su kao poseban uslov za treći plan pomoći Grčkoj postavili učešće MMF-a, za koji je Atina rekla da se ponaša ‘kriminalno’, prenio je AFP.
Neimenovani zvaničnik Fonda navodi da će MMF nastaviti učestvovati u tekućim pregovorima s Atinom, ali da ne može podržati ovaj plan ako ne bude garantirana održivost duga u srednjoročnom periodu.
Međutim, MMF smatra da ovaj dvostruki cilj neće biti ostvaren bez teških odluka Atine i Evropljana.
‘Niko ne može imati iluzije da samo jedna strana može sama riješiti problem’, izjavio je zvaničnik MMF-a.

Tsipras se obratio Centralnom komitetu stranke, koji treba odlučiti da li će Syriza u septembru održati hitni kongres, na kojem bi se odredila budućnost partije.

Nezadovoljni članovi Syrize, predvođeni bivšim ministrom energije, premijeru zamjeraju što je pristao na restriktivne mjere protiv kojih su grčki građani glasali na referendumu 5. jula. Zahtijevaju i da Vlada zauzme čvršći stav u predstojećim pregovorima. Premijer im je poručio da je kompromis bio nužan.

Sloboda izbora

“U teoriji smo imali slobodu izbora. Ali, u stvarnosti, bili smo prisiljeni pognuti glave i prihvatiti program mjera štednje koji nije bio naš izbor“, kazao je Tsipras.

Kako bi nadišao podjele unutar Syrize, koja se suočava s najvećim izazovom od dolaska na vlast u januaru, Tsipras je predložio referendum.

“Organizirat ćemo naredne sedmice unutarstranački referendum po skraćenoj proceduri, kako bi svi naši članovi mogli otvoreno, demokratski izraziti svoje mišljenje”, rekao je premijer Grčke.

Ukoliko izgubi parlamentarnu većinu, Tsipras će, kako kaže, morati raspisati prijevremene izbore. Scenario koji se mnogim Grcima ne dopada.

Dogovor do 20. augusta

“Tsipras, i samo Tsipras. On će nas spasiti. Čini najbolje što može, ali to potkopavaju članovi njegove partije”, kaže penzioner Eri.

Draguljar George smatra da bi bilo pošteno da bivši ministar Lafazanis, budući da ima drugačije mišljenje, istupi iz stranke.

Tehnički eksperti, koji predstavljaju grčke međunarodne kreditore, trenutno su u Atini i pripremaju teren za novi aranžman, koji bi Grčku zadržao u eurozoni. Konačan dogovor mora biti postignut do 20. augusta, kada Grčkoj stiže na naplatu dug od 3,4 milijarde eura prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Izvor: Al Jazeera