Dioničari Bankije izgubili milijarde eura

Mali dioničari u Španiji kažu da su prevareni nakon što su milijarde eura njihove ušteđevine otpisane iz vrijednosti banke u državnom vlasništvu.

Tako je slučaj “Bankia” došao do suda, ali ovaj put po individualnim tužbama, izvijestio je reporter Al Jazeere Paul Brennan.

Osamdesetogodišnji Luis Serezo radio je i štedio od svoje 14. godine. Zato je, kao i pola miliona njegovih sunarodnjaka, kako bi sebi i svojoj supruzi osigurao sretne penzionerske dane, poslušao savjet svog ličnog bankara da investira u preferencijalne dionice.

Obećao mu je proviziju od pet posto. Mislio je da je siguran. Međutim, kada je Bankia kolabirala nestala je i njegova životna ušteđevina.

“Ne znam kako će moja budućnost izgledati. To zavisi od sudskog postupka. Ako ne dobijemo parnicu i ostanem sa malo ušteđevine koja mi je preostala, preživljavat ću od male penzije”, kaže dioničar Bankije Luis Serezo Ferrer.

Tragedija epskih razmjera

Kada su dionice Bankije potonule ove sedmice, demonstranti su se okupili ispred jedne od njenih podružnica u Madridu. Uzvikivali su: Lopovi, vratite nam novac!

Čovjek iz banke, kojem smo povjerili vlastite živote, rekao nam je da investiramo. Imao sam plan za penzioniranje. A sada su zadržali moje investicije i ostao sam bez ičega“, kaže penzioner Serezo.

Na madridskoj berzi velike investicijske kuće oslobodile su se dionica Bankie prošle sedmice. Stoga im je vrijednost već bila prepolovljena u trenutku kada su ih se pokušavali riješiti mali dioničari.

U svega 22 mjeseca dionica Bankije izgubila je više od 80 posto svoje vrijednosti, a teret su ponijeli građani.

Na njihovoj strani je još jedino Javier Cremades, advokat koji zastupa najveću grupu malih dioničara.

“Oni pitaju zašto je ovaj propali posao bio dostupan javnosti. Znali smo da postoji rizik kada smo kupili dionice, ali nismo znali da je to već propao posao”, kaže advokat Cremades.

Priča o dionicama Bankije tragedija je epskih razmjera. Rijetki dioničari će doći do odštete. Najstariji među njima vjerovatno neće doživjeti kraj sudskog procesa.

Do sada nijedan direktor državne banke nije odgovarao za propuste.

Izvor: Al Jazeera