Diploma uslov za veće penzije na Kosovu

Penzioneri na Kosovu godinama žive od niskih penzija, nedovoljnih za pokrivanje osnovnih životnih troškova.

Nedavno je Vlada Kosova donijela odluku o njihovom povećanju i kategorizaciji, javlja Avni Ahmetaj, novinar Al Jazeere.

Brojni penzioneri na temperaturama ispod nula stepeni Celzijusa sa diplomama u rukama stoje u redovima ispred šaltera Ministarstva za socijalni rad.

Odlukom vlade, svi penzioneri koji su stekli 15 godina radnog staža prije 1999. dobit će penzije između 158 i 240 eura, zavisno od školske spreme. Zato Besim Kurteshi svoju diplomu pažljivo čuva.   

”Radio sam više od 40 godina u sistemu obrazovanja. Nakon svih tih godina sada moram čekati u redu kako bih potvrdio svoju diplomu. Mislim da to nije bilo potrebno. Ipak, podržavam odluku vlade da svi oni koji su godinama davali svoj doprinos dobijaju veće penzije”, rekao je on.       

Među penzionerima ima i onih koji se protive odluci vlade da osnova za kategorizaciju, odnosno visinu penzija, bude školska kvalifikacija.

Penzioner Enver Misini je rekao: ”Mislim da svi penzioneri koji su uplaćivali doprinose treba da dobijaju penzije na osnovu uplaćenih doprinosa fondu, a ne na osnovu diploma”.

Višemjesečni rok

Predsjednik udruženja penzionera Kosova Shaban Kajtazi pozvao je članove da ne žure i da ne čekaju u redovima, jer je rok za dostavu dokumentacije tri mjeseca.   

“Posljednjih 16 godina penzioneri su dobijali novčanu naknadu, ali to nije bila penzija. Počelo je sa 28, nakon toga 35, pa onda sa 80 eura da bi u posljednje vrijeme taj iznos bio 140 eura. Zakon o penzijskim šemama je počeo s primjenom 1. januara ove godine i to je veliko postignuće za nas, mada penzije nisu velike. Sada Vlada garantira isplatu tih penzija od Kosovskog budžeta”, rekao je Kajtazi.           

Ministar rada i socijalne zaštite Arban Abrashi kaže da je vlada unijela malo pravde u jednu veliku nepravdu. 

On je kazao: ”Više od 40.000 penzionera koji su uplaćivali doprinose imat će beneficije. Napokon smo donijeli malo pravde, nakon nepravde sa kojom su se suočavali svih ovih godina. Do sada nismo imali mogućnost za to. Prošle godine imali smo rast u budžetu i to se odrazilo na povećanje penzija.”

Povećanje penzija kreće retroaktivno od 1. januara ove godine. Na Kosovu svi građani stariji od 65 godina, bez obzira na to da li su radili ili ne, primaju mjesečnu nadoknadu od 75 eura.

Njihova primanja za sada nisu povećana.

Izvor: Al Jazeera