Diplomata smijenjen zbog izložbe o Stepincu

Stepinca je Rimokatolička crkva 1998. godine proglasila blaženim, što je presudan korak ka proglašenju za svetitelja (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić potvrdio je da su opozvani šef misije Srbije pri Evropskoj uniji Dušan Lopandić i ambasador u Nigeriji Jovan Marić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije je potvrđeno da je neobavještavanje o održavanju izložbe o Alojziju Stepincu ozbiljan propust te da je to osnovni razlog za pokretanje inicijative za opoziv ambasadora Lopandića, “a ne bilo šta drugo što je navedeno u njegovom pismu”.

“Objavljivanje pisma ambasadora Lopandića u medijima, koje je kroz zvaničnu komunikaciju Ministarstva upućeno ministru Ivici Dačiću, a dostavljeno i kabinetima predsednika, premijera i ministarke Joksimović, koje je medijima dostavljeno sa njegovog mejla, samo još jedna potvrda opravdanosti predloga za njegov opoziv sa mesta šefa Misije Republike Srbije pri EU”, ističe se u saopštenju, javlja Tanjug.

“Građani Srbije moraju da znaju da ambasador Lopandić i naša Misija u EU nisu uopšte obavestili Ministarstvo spoljnih poslova niti ijedan drugi državni organ u Srbiji o organizovanju izložbe o ratnom zločincu Stepincu, koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u fašističkoj ustaškoj NDH. Informaciju o tome dobili smo iz Vatikana, od ambasadora Mirka Jelića, dan pre otvaranja izlozbe, 13. juna”, ističe se u saopštenju.

Za ambasdora u Nigeriji nema objašnjenja o smjeni.

Ministarstvo je tek iz protesta predsjednika Demokratske stranke Bojana Pajtića predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Schulzu, saznalo za spornu izložbu.

Dačić to nije htio potvrditi, rekavši da je njegova smjena i ranije bila planirana.

“Pozvan je naš šef misije iz Brisela, odnosno EU, i naš ambasador iz Nigerije, određen je novi šef misije, ali on treba da prođe proceduru tako da o tom imenu se ne bih danas izjašnjavao. Nikakvih drugih promena nije bilo. Da li će ih biti, biće ih, ali to je sada već stvar za novu vladu koja će narednih dana, nadam se, biti formirana“, istakao je Dačić.

Izložbu organizirala hrvatska poslanica

Lopandić, s druge strane, u pismu Ministarstvu vanjskih poslova navodi da je do njegove smjene došlo ishitreno i mimo uobičajene procedure, bez konsultacija i razmatranja objektivnih okolnosti onoga što se dogodilo.

Izložbu, otvorenu prošle sedmice u Evropskom parlamentu, organizirala je hrvatska poslanica Marijana Petir u saradnji s kancelarijom za kulturu zagrebačke Nadbiskupije i Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Stepinca je Rimokatolička crkva 1998. godine proglasila blaženim, što je presudan korak ka proglašenju za svetitelja.

U srpskoj javnosti Stepinac je poznat prije svega kao čelnik “Crkve u Hrvata”, odnosno nadbiskup zagrebački iz vremena NDH-a.

U toj zemlji ga optužuju da je podsticao zločine i saradnju sa ustaškim režimom, te da je jedan od krivaca za masovno pokrštavanja desetine hiljada Srba.

Stepinac je unesen u rimokatolički kalendar kao “blaženik”, a svojevremeno ga je papa Ivan Pavao II vjernicima preporučio kao “novog zastupnika pred Bogom”.

Oktobra 1946. godine Zagrebački sud osudio je Stepinca na 16 godina zatvora i prisilnog rada te na gubitak političkih i građanskih prava zbog toga što je, kako je navedeno u optužnici, sarađivao s ustašama i okupatorom.

Bio je pet godina u zatvoru Lepoglava, odakle je pušten krajem 1951. godine, od kada se nalazio u nekoj vrsti kućnog pritvora u rodnom Krašiću, nedaleko od Zagreba, sve do smrti 1960. godine.

Izvor: Agencije