Diplomate Pjongjanga bježe u Južnu Koreju

Thae Jong-ho najviši je dužnosnik koji je prebjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju od bijega Hwang Jang-yopa (Reuters)

Više visokopozicioniranih sjevernokorejskih diplomata čeka da prebjegne u Južnu Koreju s njihovih mjesta službe u Evropi, izjavio je bivši zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u Londonu, javlja novinska agencija Yonhap, prenosi Reuters.

Thae Yong-ho prebjegao je u Južnu Koreju u augustu prošle godine, a od decembra 2016. govori za lokalne medije i pojavljuje se u različitim televizijskim emisijama, gdje razgovara o bijegu u Seul i svom životu sjevernokorejskog diplomate.

“Znatan broj sjevernokorejskih diplomata došao je nedavno u Južnu Koreju”, rekao je Thae, navodi Yonhap.

‘Još će ih doći’

Govoreći na jednom događaju u zgradi Južnokorejskog parlamenta, dodao je da nije jedini iz Evrope te da još njih čeka da dođe.

Thae (54) javno govori kako ga je nezadovoljstvo vladavinom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una navelo da pobjegne sa svoje pozicije, ali i da je imao dva sina studentske dobi koja su živjela s njim i ženom u Londonu i koja su se trebala vratiti u izoliranu Sjevernu Koreju.

On je najviši dužnosnik koji je prebjegao iz Sjeverne u Južnu Koreju od bijega Hwang Jang-yopa, zaslužnog za stvaranje sjevernokorejske vladajuće ideologije “Juche”, koja spaja marksizam i ekstremni nacionalizam.

“Od svih nedavnih visokopozicioniranih prebjega jedino sam ja izašao u javnost”, rekao je Thae.

Izvor: Agencije