Diplomate tražile veću sigurnost u Bengaziju

Chris Stevens i još troje Amerikanaca poginuli su u napadu na Konzulat SAD-a u Bengaziju (Reuters)

Američki kongresmeni tvrde da su diplomate Sjedinjenih Američkih Država u Libiji u više navrata tražile da se pojača sigurnost u istočnom gradu Bengaziju, ali su njihovi zahtjevi ignorirani u Washingtonu.

Zvaničnici Komisije za nadzor i reformu Vlade saopćili su da su primili informacije od pojedinaca direktno upoznatih sa situacijom.

Reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett, koja se javila iz Washingtona, rekla je da je State Department dao vrlo kratak odgovor.

“Više puta su upitani o ovome i uvijek su odgovarali da nije bilo ranijih zahtjeva za pojačanu sigurnost”, rekla je Halkett.

“Međutim, sada primamo nove informacije od Komisije koju kontroliraju republikanci. Komisija je dobila nove informacije od raznih zaposlenika koji su vodili povjerljive razgovore s članovima Komisije”, kazala je naša reporterka.

Ubijen ambasador

U šest mjeseci prije napada na Američki konzulat 11. septembra bilo je 13 prijetnji sigurnosti, kazala je Halkett, te dodala: “Ovo je sasvim različita slika od one koja nam je predstavljana nekoliko sedmica.”

U napadu na Konzulat, koji su izveli ljudi koji su se protivili objavljivanju antiislamskog videa na internetu, ubijeni su ambasador SAD-a u Libiji Chris Stevens i još troje Amerikanaca.

Komisija će održati saslušanja 10. oktobra.

Predsjedavajući Komisije Darrell Issa i kongresmen Jason Chaffetz pismeno su zahtijevali od državne sekretarke Hillary Clinton da im obrazloži odgovore State Departmenta na zahtjeve o povećanoj sigurnosti.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland kazala je kako je Clinton spremna blisko sarađivati u istrazi o napadima na Konzulat u Bengaziju.

Izvori: Al Jazeera i agencije