Diplomate u BiH: Neprihvatljivo veličanje zločinaca u RS

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, Delegacija Evropske unije u BiH te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država osudili su dodjelu priznanja ratnim zločincima, koje je jučer upriličila Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Inzko je za Al Jazeeru rekao kako je taj čin apsolutno neprihvatljiv i za svaku osudu.

„Ja mislim kako je to dokaz potpunog odsustva političke kulture, poštovanja prema žrtvama. Na kraju, oni su pokazali kako nisu dio europskih tradicija, vrijednosti“, ističe on.

„Tu su dva aspekta. Jedan je pravni aspekt – govor mržnje i vrijeđanja žrtava, drugi aspekt Dejtonski sporazum, aneks sedam koji govori o povratku, a kako da se vratiš u neku sredinu gdje je atmosfera puna mržnje i ovakvih odlikovanja.“

Sjednica PIC-a

Visoki predstavnik međunarodne zajednice kazao je kako će ova odlikovanja u RS biti tema jednog od narednih sastanaka Vijeća za implementaciju mira (PIC) na ambasadorskom nivou.

„Tu je jedna kontradikcija. Sve stranke su potpisale jedan dokument u kojem su rekle da su za europski put, kako žele Brisel – manje Dejtona, više Brisela. Onda moraš poštovati europske vrednote. Tu su i ljudska prava, da, sve konvencije Vijeća za Evropu. Čini se da ljudi potpisuju nešto, a odmah zaboravljaju sutradan kad su u pitanju ratni zločinci i veličanje njihove prošlosti“, smatra Inzko.

On je odbio poziv da prisustvuje obilježavanju 25 godina postojanja i rada entitetske skupštine.

Na tom obilježavanju, između ostalih, odlikovani su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Nikola Koljević, koji su pred Haškim tribunalom proglašeni za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Na poteze NSRS reagirala je i Ambasada Njemačke koja se, na upit Al Jazeere, pozvala na izjavu Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

„Njemačka kao članica Evropske unije upućuje na izjavu Delegacije EU u BiH: U modernoj Evropi ne može biti mjesta za veličanje osoba osuđenih za najteže zločine protiv čovječnosti. Svi politički lideri i institucije u BiH imaju obavezu iskreno procijeniti događaje iz ratnog razdoblja u interesu istine, pomirenja i mirne budućnosti“, navodi se.

„Očekujemo od onih koji obnašaju vlast u BiH da će biti predvodnici u poštovanju žrtava i promovisanju pomirenja. To je nužno za uspostavljanje odgovarajućeg društvenog i političkog okruženja u kome će Bosna i Hercegovina biti u stanju da ispuni svoje evropske ambicije, zasnovane na miru, stabilnosti i prosperitetu za sve građane.“

‘Sirovi populizam’

Iz Delegacije EU navode kako u modernoj Evropi ne može biti mjesta za veličanje osoba osuđenih za najteže zločine protiv čovječnosti te da svi politički lideri i institucije u BiH imaju obavezu iskreno procijeniti događaje iz ratnog razdoblja u interesu istine, pomirenja i mirne budućnosti.

„Mi smo dosljedno isticali i ističemo da su potezi i djela, a ne riječi, ono što je najvažnije. Jučerašnji potezi vlasti RS-a su uvredljivi i neprihvatljivi. Slaviti djela osuđenih ratnih zločinaca jasno pokazuje da nije u interesu svih političara u ovoj zemlji trajno pomirenje i miran suživot, koji su ključni za budućnost stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine koja štiti prava svih građana“, navode iz Delegacije EU u BiH.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu navode kako nacionalni ponos ne treba proturječiti istini, toleranciji i napretku, te citiraju nedavne navode predsjednika SAD-a Baracka Obame: „Alternativne vizije svijeta definirane religijskim fundamentalizmom; etničkim, plemenskim ili sektaškim politikama; agresivnim nacionalizmom, te sirovim populizmom ne mogu, dugoročno gledano, donijeti sigurnost niti prosperitet, kao što već u svojoj samoj osnovi ne uspijevaju prepoznati našu zajedničku ljudskost. Snažno vjerujemo u zajedničku ljudskost građana BiH, u njihove zajedničke ciljeve i zajedničku viziju budućnosti, kao građana pozitivne, prosperitetne zemlje koja prihvaća demokratske vrijednosti“, navode iz Ambasade SAD-a, a prenosi Klix.ba.

‘Civilizacijska sramota’

Društvo za ugrožene narode za BiH poručilo je: „Nalazimo da dodjela zahvalnica i priznanja haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću i njegovom establišmentu kao što su Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i drugi nije samo uvreda za žrtve već i ruganje pravdi. Vlasti Republike Srpske su ovim činom još jednom pokazale da su na strani počinilaca masovnih progona, masovnih ubijanja, masovnih silovanja, deportacija u koncentracione logore i genocida“, navodi se u saopćenju, javlja Anadolija.

Dodaje se da je takvo ponašanje vlasti RS-a civilizacijska sramota.

Izvor: Al Jazeera i agencije