Diplomatska nota Rusije zbog pretresa aviona

Britanci su pokušali pretražiti avion bez prisutnosti posade, što je kategorički zabranjeno postojećim propisima (EPA)

Zrakoplov ruske kompanije Aeroflot, koji je u petak uvečer bio pretresen na londonskom aerodromu Heathrow, sletio je rano jutros na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi.

Dužnosnici Aeroflota su ranije priopćili da su britanske vlasti pretresle ruski zrakoplov na liniji Moskva – London – Moskva, ne dajući bilo kakvo objašnjenje za svoju akciju.

Zbog toga je rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji u diplomatskoj noti je zatraženo pojašnjenje tog događaja.

“Granični i carinski službenici pretražili su zrakoplov Aeroflota za letove 2582/2583 na liniji Moskva – London – Moskva. To predstavlja izvanredan slučaj”, stoji u priopćenju veleposlanstva.

Štoviše, navode, dužnosnici su pokušali pretražiti zrakoplov bez prisutnosti posade, što je kategorički zabranjeno postojećim propisima.

Nakon dužih pregovora ipak je dopuštena prisutnost kapetana zrakoplova pri pretrazi, a njenim okončanjem službenici su odbili navesti razloge pretrage.

Diplomatska nota

Ruske agencije navele su da je kapetan Vitalij Mitrofanov bio zaključan tokom pretresa. Po dolasku u Moskvu rekao je da su britanski sigurnosni dužnosnici tražili predmete zabranjene za transport, te da mu nisu pokazali nikakav nalog.

Veleposlanstvo je poslalo diplomatsku notu kojom od britanske strane traži pojašnjenje ovog incidenta”, stoji u objavi.

Iz veleposlanstva poručuju da nemaju drugog objašnjenja, već da je događaj na Heathrowu “na ovaj ili onaj način povezan s neprijateljskom politikom koju britanska vlada provodi prema Rusiji”.

Prema stajalištu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove riječ je “o još jednoj britanskoj provokaciji”.

“Ponašanje britanskih vlasti sugerira kako su planirali tajno izvesti neke manipulacije na zrakoplovu”, rekla je Zaharova.

Britanski ministar za sigurnost Ben Wallace je, odgovarajući na rusku diplomatsku notu, pretres ruskog zrakoplova nazvao “rutinskom provjerom” pogranične policije.

“Svrha provjere je zaštititi Veliku Britaniju od organiziranog kriminala i od nastojanja da se u zemlju unesu štetne supstancije poput droge ili vatrenog oružja”, stoji u priopćenju ministra Wallacea.

“Nakon što je provedena provjera dopušten je nastavak leta zrakoplova”, dodao je Wallace. 

Kriza u odnosima

Britanska premijerka Theresa May je ranije ovog mjeseca kazala kako je “vrlo vjerojatno” da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u engleskom gradiću Salisburyju.

Zbog tog događaja Velika Britanija je protjerala 23 ruska diplomata, a na protjerivanje određenog broja ruskih dužnosnika odlučilo se i 16 članica Europske unije, među njima i Hrvatska, kao i Sjedinjene Američke Države, Australija, ali i države poput Makedonije, Albanije i Ukrajine. 

Sveukupno, donijete su odluke o protjerivanju gotovo 130 ruskih diplomata.

Rusija je kao odgovor u petak protjerala ukupno 59 diplomata iz 23 države, a objavila je da zadržava pravo poduzeti akcije protiv još četiri zemlje.  

Izvor: Agencije