Diplomatski sukob Rijada i Berlina zbog Libana

Sigmar Gabriel
Gabriel: Iz Evrope mora doći zajednička poruka da se avanturizam koji se širi regijom više neće šutke trpjeti (EPA)

Saudijska Arabija povukla je u subotu svog veleposlanika iz Berlina na konzultacije u Rijad te uputila prosvjednu notu njemačkom veleposlaniku u Saudijskoj Arabiji.

Diplomatski spor nastao je zbog njemačkog stava u slučaju libanonskog premijera Saada Haririja, nakon čega je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova još jednom potvrdilo stavove u vezi utjecaja Saudijske Arabije na Libanon.

“S obzirom na trenutačnu situaciju, izražavamo duboku zabrinutost za stabilnost u regiji i pozivamo sve strane na smanjenje napetosti. Istodobno smatramo da je moguće i samo po sebi razumljivo da s partnerima otvoreno govorimo o ovim problemima”, stoji u priopćenju njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Saudijska Arabija je prije toga povukla svog veleposlanika iz Berlina i uputila prosvjednu notu njemačkom veleposlaniku u Rijadu zbog toga što je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u razgovoru s libanonskim ministrom vanjskih poslova Gebranom Bassilom u četvrtak u Berlinu kritizirao ulogu Saudijske Arabije u događajima na Bliskom istoku, prenosi Hina.

Gabriel: Potrebna poruka da se avanturizam neće trpjeti

“Kao prvo, iz Europe mora doći jasna zajednička poruka da se avanturizam koji se posljednjih mjeseci širi regijom više neće šutke trpjeti. Ovaj avanturizam je sad dosegao vrhunac u načinu na koji se odnosi prema Libanonu i načinu na koji se igra s vatrom”, rekao je Gabriel nakon susreta s Bassilom.

Njemačka je izrazila zabrinutost sigurnosnom situacijom u Libanonu nakon ostavke premijera Haririja koji se trenutačno nalazi u Francuskoj, nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima neko vrijeme proveo u Saudijskoj Arabiji.

U međuvremenu se i putem Twittera oglasio sam Hariri koji opovrgao glasine po kojima je bio nasilno zadržavan u Saudijskoj Arabiji.

“Tvrdnje da sam zadržavan u Saudijskoj Arabiji i da mi nije dopušten odlazak je čista laž. Ja sam na putu prema zračnoj luci, gospodine Gabriel”, poručio je Hariri, koji je zatim otputovao u Pariz.

Ministarstvo vanjskih poslova u Rijadu opravdalo je povlačenje svog veleposlanika.

“Ovakve izjave izazivaju iznenađenje i neodobravanje kraljevine Saudijske Arabije koja smatra da takve izjave, koje se zasnivaju na netočnim informacijama, ne vode cilju, a to je stabilnost u regiji”, stoji u priopćenju ministarstva u Rijadu.

Hariri: Vraćam se u Liban u srijedu

U istom priopćenju se navodi kako se izražava nada da se radi isključivo o stavovima Sigmara Gabriela, a ne Njemačke s kojom kraljevina Saudijska Arabija “njeguje izvrsne odnose”.

Libanonski premijer u ostavci Saad Hariri potvrdio je da će se vratiti u tu državu u srijedu, povodom proslave Dana nezavisnosti.

“Vratit ću se u Libanon u narednim danima”, rekao je Hariri u Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji posreduje u političkoj krizi u Libanonu.

“Sudjelovat ću u proslavi Dana nezavisnosti i tada ću objaviti svoj stav o svim pitanjima.”

Ranije u subotu, Macron je dočekao Haririja u Elizejskoj palači s “počastima koje pripadaju premijeru”, nekoliko sati nakon što je libanonski premijer doputovao u Francusku iz Rijada, gdje je 4. studenog objavio iznenadnu ostavku.

Izvor: Agencije