Direktor Agencije za borbu protiv korupcije donator SNS-a

Agencija na čijem je čelu Dragan Sikimić istražuje donacije Srpskoj naprednoj stranci (Al Jazeera)

Dragan Sikimić, koji je 17. januara izabran za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije Srbije, bio je jedan od donatora Srpske napredne stranke i kandidat za odbornika na izborima u Zemunu 2016. godine, objavio je portal Balkanske istraživačke mreže.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara (oko 330 evra) Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore.

Istu sumu naprednjacima je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu, piše BIRN.

BIRN je objavio da je Sikimić bio član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog SNS-a, ali i kandidat za odbornika na listi ove stranke na loklanim izborima u Zemunu 2016. godine.

Agencija istražuje donacije SNS-u

Prema podacima iz Zbirne izborne liste, koja je objavljena u Službenom listu Grada Beograda, na listi naprednjaka na 17. mestu se nalazi Dragan Sikimić, diplomirani pravnik iz Zemuna, navodi BIRN.

Sikimić će se, prema pisanju BIRN-a, sad naći u neobičnoj poziciji, imajući u vidu da je Agencija na čijem je čelu u julu prošle godine pokrenula postupak protiv SNS-a zbog sumnjivih donacija za izbore 2014. godine, kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora na čijem spisku se nalazi i Sikimić.

BIRN je sredinom oktobra prošle godine u svom istraživanju izneo svedočenja ljudi koji su davali po 40.000 dinara (oko 330 evra) za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića, u kojima su priznali da novac nije njihov, već da su ga dobili u stranci, a zatim uplatili pod svojim imenom.

Agencija za borbu protiv korupcije je u međuvremenu zatražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija SNS-a, ali ona to nije uradila, jer, kako su rekli, u dopisu Agencije nisu dobili objašnjenje od kojih nelegalnih aktivnosti bi oprani novac potekao.

Takođe, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na zahtev Agencije, proveravalo je donacije svih stranaka i tom prilikom utvrdilo da se među njima ponovo nalaze korisnici socijalne pomoći, podseća BIRN.

Ostavka bez obrazloženja

Sikimić je na funkciji direktora Agencije za borbu protiv korupcije nasledio Majdu Kršikapu, koja je, bez ikakvog obrazloženja, podnela ostavku u novembru prošle godine, samo dva meseca nakon što je izabrana.

Za ta dva meseca, koliko je bila direktorka, Agencija je pokrenula vanrednu kontrolu imovine pojedinih funkcionera i objavila izveštaj o troškovima kampanje za predsedničke izbore.

Ona je na tu funkciju došla iz Visokog saveta sudstva.

Sikimić je na mesto direktora antikorupcijskog tela izabran sa pozicije zamenika direktora Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje da direktor ne može da bude član političke stranke, odnosno političkog subjekta.

Izvor: Al jazeera